CommentaarEditors choiceFrequente reizigerKLMNieuwsNL nieuwsSchiphol

De balans na de sneeuw: 1400 annuleringen op Schiphol

Zondag en maandag sneeuwde het op Schiphol. Beide dagen viel neerslag gedurende een uur of tien achter elkaar. Dat zorgde voor een behoorlijke chaos doordat honderden vluchten uitvielen. De luchthaven zette 1300 veldbedden neer om de reizigers op te vangen, maar dat waren er niet genoeg. KLM stuurde een brief naar gestrande passagiers dat de maatschappij voor lang niet iedereen hotelkamers kon boeken.De laatste sneeuw werd gisteren opgeruimd en wij maken de balans op.

Zondag
De sneeuw viel voor het eerst op zondag. Van de ruim 1.300 vluchten die ingepland stonden werden er 550 niet uitgevoerd. De grootste maatschappij, KLM, annuleerde 279 van de 638 vluchten. Dat is met 44 procent vergelijkbaar met het gemiddelde op Schiphol die dag (42 procent). De nummer twee, easyJet, schrapte 78 van de 116 vluchten, ofwel 67 procent. Transavia, de nummer drie, voerde vijftien van de 57 vluchten niet uit. Dat is 26 procent.

Veldbedden op Schiphol ©Koninklijke Marechaussee

Maandag
De dag erna werden er nog minder vluchten uitgevoerd. Ook toen viel gedurende lange tijd sneeuw en winterse neerslag. Ongeveer 650 van de 1.400 vluchten werden niet uitgevoerd, dat is 46 procent. KLM gooide er een schepje bovenop, de helft van de 677 vluchten bleef aan de grond. Daaronder waren twaalf intercontinentale vluchten. EasyJet deed het iets beter dan de dag ervoor. Van de 112 vluchten werden er 65 geschrapt. Nog steeds een uitvalpercentage van 58 procent. Transavia liet wederom een kwart van haar vluchten niet doorgaan.

Dinsdag
Geen nieuwe sneeuw meer deze dag en Schiphol had de meeste sneeuw die er nog lag, opgeruimd. Veel vluchten werden dan ook weer uitgevoerd. Toch werd nog 14 procent geannuleerd. Dit waren voor het overgrote deel KLM vluchten. EasyJet en Transavia voerden beide één vlucht niet uit. KLM schrapte 161 van haar 637 vluchten (25 procent). Van alle geannuleerde vluchten op Schiphol was dit 89 procent. Er zaten twintig ICA-vluchten tussen. Op alle drie de dagen is het daadwerkelijke aantal uitgevallen vluchten enkele tientallen hoger geweest dan KLM van te voren bekendmaakte.

Op tempo
Woensdag was het uitvalpercentage weer tot onder de 3 procent teruggebracht met 36 uitgevallen vluchten.

Via
Voor deze berekeningen heeft Up in the Sky gebruikt gemaakt van cijfers van Schiphol, Flightradar24, FlightStats en Dutchplanespotters.
Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.