fbpx
EmbraerFlight ReportsFrequente reizigers

Flight review: KLM Embraer 190 economyclass

Review KLM Embraer 190 economy
Waardering:
December 2017
Full service short haul

Up in the Sky vloog begin december Met KLM van Genève naar Amsterdam, op uitnodiging van brancheorganisatie IATA.

Inchecken
Genève is een aangename luchthaven om te vertoeven. Het winkelaanbod is heel goed, hetzelfde geldt voor het horeca-aanbod. Tip voor rokers en liefhebbers van goede drank: Zwitserland is geen lid van de Europese Unie dus drank en sigaretten kunnen dutyfree worden gekocht. Dat is overigens ook zo van Schiphol naar Genève. Het is aan het eind van de dag behoorlijk druk bij de veiligheidscontroles, waardoor het even wachten is. Vergeleken met Schiphol doet het allemaal een beetje ouderwets aan qua apparatuur en uitstraling.

Boarden
Het boarden voor de avondvlucht van Genève naar Amsterdam begint iets te laat. Wat wel grappig is om te zien, dat gebeurt steeds vaker, is dat de rij voor priority boarden aanzienlijk langer is dan die voor de passagiers die geen voorrang hebben. Aangezien de gate voor non-priority maar iets later opengaat dan die voor priority, zitten de meeste statusloze passagiers eerder op hun stoel dan de silver- gold- en platinumleden.

Aan boord
De Embraer 190 met de mooie stoelen met een soort lederen bekleding, zit voor nog geen kwart vol. Het boarden gaat daarom vlot. Wat opvalt is dat de langere passagiers wel bijna met hun kruin tegen het plafond aanzitten. Het verschil tussen een E175 en E190 is behalve het aantal stoelen, dat de 190 ook een nooduitgang in het midden heeft. De stoelen staan in een 2-2 opstelling. Het is gewoon een mooi en knus toestel.

Welkom
De captain heet iedereen in het Nederlands welkom, de veiligheidsinstructie gaat wel in het Engels. Er zijn twee crewleden aan boord die erg aardig zijn. De heenvlucht was iets meer dan 24 uur geleden, dus nog vers in het geheugen. Wat als passagier dan het meeste opvalt, behalve het totaal andere toestel natuurlijk, is de temperatuur aan boord. Waar het op heenweg ijzig koud was, is het nu aangenaam warm. Opvallend warm. De stewardess legt desgevraagd uit dat de bemanning ‘zelf aan de knoppen draait’ en dat zij het lekker vinden om de verwarming wat hoger te zetten.

Snack
De stoelen in de E190 zijn lekker breed. Wanneer de passagier naast je niet al te dik is, zit je echt heel comfortabel. De beenruimte is beperkt; als je wat langer bent, kun je je benen niet echt goed kwijt. Net zoals op de heenvlucht, begint de service al snel na vertrek. Ditmaal krijgen we sjieke boterhammen. Het ziet er heel lekker uit en dat is het ook.

Organisch
Volgens de omschrijving is het organisch brood met Beemster kaas en mosterd. Het brood is gebakken door Carl Siegert, staat op het doosje. Iedereen laat het zich goed smaken. Dat de tafeltjes breed zijn, is ook een voordeel, je kunt er wat op kwijt. Een klein nadeel is dan weer dat er maar één inkeping in zit voor een drinkbeker, waar veel passagiers behalve een warme of alcoholische drank, ook water vragen. De ene beker kan dus vrij schuiven. In tegenstelling tot op de heenweg, wordt nu wel gevraagd of je suiker of melk bij je koffie of thee wilt.

Landing
De vlucht verloopt prima. De Embraer is ook iets stiller dan de kleine Boeings. De landing wordt al vroeg ingezet en we landen ook ruim voor op schema. Dat is fijn voor iedereen, zowel voor de passagiers die een aansluitende vlucht moeten halen als mensen die een trein willen halen. Iedereen waant zich eerder op de voorlopige eindbestemming en we zijn allemaal lekker warm. Tot we uitstappen. Want dan wacht er geen slurf, maar een trap die naar een koud en winderig platform leidt.

Bus
Daar wacht een bus. Die natuurlijk blijft staan tot iedereen erin zit en niet iedereen heeft haast. De hoop op die eerdere trein vervliegt en de transferpassagiers worden weer zenuwachtig. Zeker als blijkt dat de busrit ook nog wel even in beslag neemt. Toch jammer van zo’n vlucht waar verder niets op aan te merken valt. Want die ben je dan alweer snel vergeten.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button