fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Pentagon bevestigt incident met F-22’s boven Syrië

Een woordvoerder van het Pentagon bevestigt dat er recent boven Syrië een confrontatie heeft plaatsgevonden tussen Amerikaanse F-22’s en Russische Sukhois. Eerder werd door de Amerikaanse luchtmacht nog ontkend  dat er vorige maand een vergelijkbaar incident had plaatsgevonden. Dit meldde Reuters deze week.

Bufferzone
Twee F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht schoten als waarschuwing flares (hittefakkels) af. Volgens het Pentagon deden de piloten dit, toen twee Russische Sukhoi Su-25 Frogfoot gevechtsvliegtuigen de bufferzone boven de Eufraat-rivier binnenvlogen. Deze zogeheten “deconflictie-zone” is eerder overeengekomen, onder meer om directe confrontaties tussen Amerikaanse en Russische toestellen te voorkomen.

Manoeuvres
Volgens de Pentagon-woordvoerder moest één van de F-22’s zelfs “scherpe manoeuvres maken om een botsing in de lucht te voorkomen”. De F-22’s verleenden op dat moment luchtdekking boven bevriende grondtroepen in de buurt van Albu Kamal. De woordvoerder voegde eraan toe dat het sinds vorige maand zes tot acht keer per dag gebeurt, dat Russische toestellen de bufferzone binnenvliegen. “Het wordt steeds moeilijker om het onderscheid te maken tussen toeval en opzet. Onze grootste zorg is dat het tot een treffen komt, waarbij een Russisch toestel wordt neergeschoten omdat zijn manoeuvres als té bedreigend worden gezien voor onze troepen op de grond of in de lucht.”

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button