ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Kerstgedachte Jumbojet | Column Goof

‘Vrede op aarde’ wordt er dezer dagen veel gezongen, en verdomd: het is nog waar ook.

Een zekere professor Roser in Oxford peilt de wereldwijde armoede, kindersterfte, ongeletterdheid en vooral ook de oorlogsdoden. Al zijn statistieken laten zien: het gaat steengoed met de wereld.

99,9% van de wereldbevolking zit in een huisje, heeft een baantje, en de kindertjes gaan braaf naar school. Eén promille wordt vermoord, verkracht, uitgebuit en is diep ongelukkig. Eén op de duizend. Al geven met name de Volkskrant en het NOS-Journaal ons liever het idee dat het één grote narigheid is op de wereld.

Maar zelfs dat wordt moeilijker. Het Journaal gaat tegenwoordig nergens meer over. Opent met ‘kleuters zijn steeds sneller met de iPad’, en dat soort lulkoek. Of mevrouw X is met meneer Y naar bed geweest om carrière te maken.

Er gebeurt bijna niks meer op de wereld. Twee oorzaken: internet en jumbojet. Vooral die laatste zal ons in deze kolommen het meest interesseren. Al sinds 1967 gaan we jaarlijks massaal op bezoek bij de buren, met de Jumbojet. We gaan mekaar steeds aardiger vinden. En ontdekken dat onze onderlinge verschillen gering zijn.

Al dat vliegen wordt gestimuleerd door lage, of zelfs ontbrekende belastingen. Moeten we zo houden. Oorlog is veel duurder.

Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij geeft PlaneOwner uit en schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen