fbpx
AirlinesNaast het nieuwsProfessional

Piloten Cathay dreigen met acties

De relatie tussen Cathay Pacific en de piloten van de Hong Kong Aircrew Officers’ Association (HKAOA) dreigt te verslechteren. De piloten stemden gisteren massaal voor maatregelen die een staking mogelijk maken.

De vliegers liggen met Cathay overhoop over de arbeidsvoorwaarden. Cathay verkeert financieel in zwaar weer en beperkte mede daarom de eindejaarsbonus van het personeel. De bonus is vastgelegd op maximaal 35.000 Hong Kong Dollar (3700 euro) en wordt alleen betaald aan een deel van het kantoorpersoneel.

Vergoeding
Dat de vliegers geen bonus krijgen, is tegen het zere been van het cockpitpersoneel. “De piloten moeten een marktconforme vergoeding krijgen voor de rol die we hebben voor de airline”, stelt een woordvoerder van de vakbond. “Als Cathay deze simpele realiteit niet herkent, lijkt een positieve uitkomst van onderhandelingen niet groot.”

Huisvesting
Los van de bonus dreigt Cathay ook de huisvestingstoeslag van de piloten te verlagen. Vliegers die vanuit het buitenland in Hong Kong komen wonen, krijgen een tegemoetkoming in de kosten van de maatschappij. Omdat Cathay moet bezuinigen, wordt die uitgave verminderd. Dit moet 1 miljard dollar opleveren. Vakbond HKAOA deed eerder al een eigen voorstel aan Cathay om 1,4 miljard dollar te besparen, maar dat voorstel werd afgewezen

Bijdragen
De piloten geven ook geld aan de vakbond om zo collega’s te helpen als die door Cathay financieel gekort worden. Hoeveel geld de piloten bijdragen, hangt af van hun eigen salaris; wie meer verdient, draagt ook meer bij.

Succesvol
Vakbond HKAOA verwacht niet dat het conflict tijdens de feestdagen zal escaleren. “De HKAOA wil Cathay helpen om succesvol te zijn. Maar Cathay lijkt geen constructieve dialoog te willen”, stelt algemeen secretaris Chris Beebe van de vakbond.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button