NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol

Schiphol krijgt mogelijk Airportsprinter

Schiphol krijgt op termijn mogelijk een Airportsprinter. Het plan om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Schiphol is voorlopig van tafel, omdat Den Haag hieraan geen geld wil uitgeven. Dit schrijft Het Parool zaterdag.Doortrekken
Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn van Amsterdam Zuid naar Schiphol is op de lange baan geschoven, laat wethouder van vervoer Pieter Litjens weten. Wel wordt er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Toch is een dergelijke verbinding tegen 2030 hard nodig. Dagelijks zouden 77.000 passagiers gebruik van de verlengde lijn maken.

Airportsprinter
Als tussenoplossing moeten nieuwe sprinters uitkomst bieden, zo is besproken tijdens het jaarlijkse Mirt-overleg tussen gemeenten, provincies en de minister van infrastructuur.

De wijzigingen op en rond het spoor bieden de komende jaren ruimte voor een Airportsprinter tussen Amsterdam CS en Schiphol. De treinen moeten ook op drie nieuw te bouwen stations in Amsterdam halteren, zodat het de groeiende stad beter kan bedienen. Bovendien rijdt de Airportsprinter spoorboekloos, zo is het plan.

Aanpassingen
Het is niet duidelijk op welke termijn de Airportsprinter kan rijden. Hiervoor moet naast aanpassingen aan de infrastructuur, het internationale treinverkeer worden omgelegd via station Zuid.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.