fbpx
IncidentenLiefhebberNieuws

Eerste crash Poolse MiG-29 in 28 jaar

Vorige week is een MiG-29 van de Poolse luchtmacht neergestort, in een bosrijk gebied op 15 kilometer van de thuisbasis Minsk-Mazowiecki. Dit schreven onder meer Poolse media. Het is de eerste crash van een Poolse MiG-29 sinds het type in 1989 in gebruik werd genomen.

Schietstoel
Het toestel was op weg terug naar de vliegbasis, toen het rond vijf uur in de middag crashte. De piloot overleefde het ongeval en is met verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. Door de weersomstandigheden en de locatie, heeft het geruime tijd geduurd voordat de piloot werd gevonden. Aanvankelijk was het niet duidelijk of de piloot wel of niet zijn schietstoel zou hebben gebruikt. Het Poolse Ministerie van Defensie heeft later bevestigd dat de piloot in de cockpit zat, ten tijde van de crash.

Zoekacties
Volgens de basiscommandant kolonel Piotr Iwaszko was de 28-jarige vlieger een ervaren piloot. Anderhalf uur nadat het radiocontact met het toestel was verbroken, werd de piloot gevonden. Vanwege de laaghangende bewolking kon geen helikopter worden ingezet bij de zoekacties. Meer dan 200 man van verschillende reddingsdiensten hebben geholpen bij het vinden van de piloot.

Verouderd
Op dit moment heeft de Poolse luchtmacht nog 31 MiG-29’s in dienst. Sinds de introductie van het type bij de Poolse luchtmacht in 1989, is dit het eerste toestel dat door een ongeval verloren is gegaan. Het toestel dat nu is gecrasht (met code ’67’) werd samen met 11 andere MiG-29’s in juli 1989 afgeleverd. Naderhand ontving Polen nog tweedehands MiG-29’s van Tsjechië en Duitsland. Inmiddels is Polen op zoek naar een opvolger voor de verouderde Russische MiG’s en Sukhoi Su-22’s. Mogelijke kandidaten zijn de Lockheed F-35, Eurofighter Typhoon, Saab Gripen, Lockheed F-16 en Boeing Super Hornet.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button