LiefhebberNieuwsNL nieuwsSchiphol Airport

Records voor Nederlandse luchthavens derde kwartaal 2017

In het derde kwartaal van 2017 vlogen bijna 22,2 miljoen passagiers via Schiphol en de vier regionale luchthavens, zo meldt het CBS. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn dat 6,8 procent meer reizigers.

Passagiers
In totaal vlogen er 22.185.324 passagiers via de luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. Zo’n 16,6 miljoen reizigers vlogen naar Europese bestemmingen en iets meer dan 5,5 miljoen passagiers vlogen intercontinentaal.

Schiphol
Ten opzichte van vorig jaar reisden er 6,1 procent meer passagiers via Schiphol in het derde kwartaal van 2017. In totaal reisden bijna 19,8 miljoen mensen via de Amsterdamse luchthaven. Voor het eerst sinds 2010 steeg het aantal aankomende en vertrekkende passagiers in de zomermaanden juli en augustus. Per maand vonden meer dan 6,7 miljoen passagiers hun weg naar het vliegveld. De drukste dag van het derde kwartaal was vrijdag 28 juli toen er 235.000 passagiers van en naar Schiphol vlogen.

Regionaal
De twee grootste regionale luchthavens, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben afgelopen zomer de drukste zomer ooit meegemaakt. In Eindhoven steeg het aantal passagiers met 10,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2016 naar 1,7 miljoen bezoekers. In dezelfde periode vonden 577.000 reizigers hun weg naar Rotterdam The Hague Airport, een stijging van 17,1 procent.

Bestemmingen
Voor zowel Eindhoven als Rotterdam stonden Malaga in Spanje en Faro in Portugal in de top drie van populairste bestemmingen. Vanaf Rotterdam was ook Barcelona populair en vanaf de Brabantse luchthaven vlogen er veel reizigers naar Budapest.

Maastricht
De passagiersgroei was ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar het sterkst op Maastricht Aachen Airport. Daar groeide het aantal passagiers dankzij de nieuwe bestemmingen Faro, Kreta en Palma de Mallorca met 36,7 procent.

Groningen
De tweede grootste groei noteerde Groningen Airport Eelde met 32,4 procent. Ondanks de grote groei wordt er in vergelijking met de andere luchthavens weinig vanaf de vliegvelden in het noorden en zuiden van het land gevlogen. Slechts 0,6 procent van alle passagiers op Nederlandse luchthavens vliegt vanaf Maastricht of Groningen.

Vracht
Ook de hoeveelheid vervoerde goederen van en naar de Nederlandse luchthavens steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 10,7 procent. In de maanden juli, augustus en september werd er in totaal 467.796 ton aan vracht vervoerd. Aan post werd er in dezelfde periode 5766 ton vervoerd.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen