fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Nederlandse F-16’s nemen opnieuw deel aan strijd tegen IS

Begin volgende week vertrekken vier Nederlandse F-16’s naar het Midden-Oosten, om deel te nemen aan de strijd tegen IS. Op 28 december vertrokken de eerste luchtmachters al, om op locatie voorbereidingen te treffen voor de komst van de F-16’s. Dit meldde de Koninklijke Luchtmacht via sociale media.

Ondersteuning
De komende maanden zullen de vier toestellen vanaf een vliegbasis in Jordanië missies gaan uitvoeren boven Oost-Syrië en Irak. Een detachement van 150 militairen zorgt voor de benodigde ondersteuning op de grond. Het gehele detachement lost een afvaardiging van de Belgische luchtmacht af. Zes Belgische F-16’s hebben het afgelopen jaar onder meer luchtsteun geleverd aan grondtroepen.

Operatie
Nederland heeft de in 2014 gestarte operatie in het Midden-Oosten, “Air Task Force Middle East” (ATFME) gedoopt. In het kader hiervan waren een KDC-10 tanktoestel en een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht gestationeerd in Koeweit. De KDC-10 heeft in twee maanden tijd meer dan 1000 coalitievliegtuigen bijgetankt. De Hercules heeft transportvluchten in de regio uitgevoerd voor het vervoer van o.a. munitie, troepen en voeding.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button