fbpx
InnovatieNieuwsProfessional

EasyJet vliegt dit jaar hybride | Video

EasyJet zegt nog dit jaar de eerste hybride vlucht uit te voeren met een negenzitter toestel. De maatschappij werkt hiervoor samen met Wright Electric. Het uiteindelijke doel is een volledig elektrische honderdzitter te realiseren.

Baanbrekend
De maatschappij verwacht binnen twaalf maanden de eerste vlucht te maken met de negenzitter. Johan Lundgren, de nieuwe ceo van easyJet zegt erover: “Ons partnerschap met Wright Electric zal [in 2018, red] een aantal mijlpalen bereiken in onze doel een volledig elektrisch toestel voor commerciële vluchten te ontwikkelen.” De topman van Wright, Jeff Engler, zegt enorm enthousiast te zijn “de eerste mijlpaal te bereiken. Het aantal korte vluchten stijgt. Het ontwikkelen en levensvatbaar maken van een elektrisch vliegtuig is een baanbrekend project.”

Milieudoelstellingen
De vloot van easyJet bestaat bestaat voor het eerst uit meer A320’s dan A319’s. Door de grotere toestellen stoot de maatschappij per passagier minder CO2 uit en wordt de geluidsoverlast teruggebracht. Vorig jaar ontving de prijsvechter ook de eerste A320neo, een toestel dat minder CO2 uitstoot en minder geluid voortbrengt. In juli wordt vervolgens de eerste A321neo geleverd. Dit zorgt voor een verdere verlaging van geluid en CO2. Eind 2018 bestaat de vloot uit 28 neo-toestellen. Dat is bijna 10 procent van de dan 300 vliegtuigen tellende vloot. Het aantal passagiers zal stijgen van 80 naar 90 miljoen. Een groot deel van de stap komt door de overname van delen van airberlin.

All electric
Het all-electric toestel, zoals de twee partners dat voor in de toekomst voorzien, is bedoeld voor de korte afstand, tot 540 kilometer. Twintig procent van de easyJet-klanten vliegt deze afstand of minder. De route’s van Amsterdam naar Londen of naar Hamburg zijn voorbeelden die elektrisch kunnen worden gevlogen met dit te ontwikkelen toestel.

Grootte
De vliegtuigen krijgen in de toekomst 120 tot 220 stoelen. “De beschikbare accu’s worden steeds beter”, zei Engler bij de presentatie van de plannen in september 2017. “Wright richt zich er nu op deze technologie te verbeteren en zal gebruik maken van nieuwe energieopslag die ervoor zorgt dat de batterij een stuk lichter is dan de huidige commerciële batterijen.” Voorlopig is de opslag echter nog lang niet voldoende.

Motoren
De motoren van het toekomstige toestel hangen bij de visie van easyJets partner Wright Electric niet onder de vleugel, maar zitten als het ware in de vleugel ingebouwd. Het eerste deel van de vleugel (het dichtst bij de romp) is een soort dubbele vleugel waar een rij motoren in geïntegreerd zitten. Door het inbouwen is er minder weerstand en daardoor wordt de efficiëntie verbeterd. Wright hoopt over tien jaar certificering te hebben voor deze techniek.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button