NieuwsNL nieuwsProfessionalVliegvelden

Verder uitstel dreigt voor Lelystad Airport

Regeringspartij ChristenUnie wil dat de opening van Lelystad Airport nog verder wordt uitgesteld. De partij wil dat de opening verschoven wordt naar 2020 in plaats van 2019. Dit melden het Algemeen Dagblad en de NOS.De partij is volgens Kamerlid Eppo Bruins nog niet overtuigd dat opening in 2019 een goed plan is. Zowel de provincie Flevoland als minister Van Nieuwenhuizen van verkeer stelden eind vorig jaar dat 2019 haalbaar is. De Tweede Kamer moet zich nog wel uitspreken over de openingsdatum.

‘Goed verhaal’
Volgens Bruins moet er een ‘goed verhaal’ liggen, wil zijn partij instemmen met opening in 2019. “Ik zie nu nog niet hoe ik daarvan overtuigd kan worden”, zegt hij in het Algemeen Dagblad. Zonder de steun van de ChristenUnie heeft het kabinet geen meerderheid.

Herindeling luchtruim
Met name de herindeling van het luchtruim is een heet hangijzer. Om het verkeer van en naar Schiphol te ontzien, moeten vliegtuigen van en naar Lelystad lange tijd op lage hoogte vliegen. Dit geeft veel geluidsoverlast voor gemeenten in de buurt. Een nieuwe indeling is op z’n vroegst in 2023 klaar. Diverse partijen willen niet zo lang wachten met de opening, omdat uitstel slecht is voor de groeikansen van Schiphol.

Vertrouwen
De uitbreiding van Lelystad kenmerkt zich de laatste maanden door rapporten die niet blijken te kloppen en adviezen die in de wind geslagen worden. “Het vertrouwen in de overheid is hierdoor onder het nulpunt gedaald”, zegt Bruins in het AD. Hij wil dat het vertrouwen eerst herwonnen wordt en er dan pas gekeken wordt naar een datum.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.