fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsProfessional

KLM en cabinepersoneel bereiken principeakkoord

KLM en de grootste vakbond voor cabinepersoneel, VNC, hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Er is afgesproken dat het cabinepersoneel stapsgewijs 3,5 procent meer loon krijgt, en dat de werkdruk wordt verlaagd.

De -1CA maatregel, waarbij op langere vluchten met een bemanningslid in de cabine minder wordt gewerkt, wordt in fases teruggedraaid. De nieuwe cao heeft een looptijd tot 1 juni 2019.

Positief
KLM is “verheugd dat er een principeakkoord bereikt is met de grootste cabinebond VNC over de invulling van de nieuwe cao.” VNC noemt het een “gebalanceerd principeakkoord” en zal het met een positief advies voorleggen aan haar leden.

Staking
FNV Cabine heeft voor maandag een staking aangekondigd. Het resultaat van de onderhandeling is door KLM met de bond gedeeld, met de oproep om de staking op te schorten. Voorgesteld is om het conceptplan eerst aan de leden voor te leggen om zo samen met VNC tot een formeel cao-akkoord te komen.

Druk
In een reactie zegt Birte Nelen van FNV Luchtvaart: “Het is duidelijk dat de op handen zijnde 24 uurs staking flink wat druk op de ketel heeft gezet. De cao is al verlopen sinds april 2016 en nu is KLM blijkbaar opeens wel bereid geweest om een akkoord te sluiten.”

Opgeschort
De staking van maandag is nog niet van de baan. De vakbond zal “de inhoud van het akkoord gedegen bestuderen en samen met het actiecomité een beoordeling maken. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de staking gewoon door.” Nelen: “We komen uiterlijk zondagochtend met een inhoudelijke beoordeling van het akkoord. Dan wordt ook besloten of de staking wel of niet wordt opgeschort.”

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button