IndustrieLiefhebberNieuws

China moet A380 redden

De Franse vliegtuigbouwer Airbus wil China een samenwerking aanbieden aan de productie van de A380 als Chinese luchtvaartmaatschappijen bestellingen plaatsen voor de superjumbo, zo meldt de Financial Times.Handelsmissie
Algemeen directeur bij Airbus, Fabrice Brégier, reist samen met de Franse president Emmanuel Macron vandaag naar China voor een handelsmissie. Daar zal Brégier verkennende gesprekken voeren over een eventuele samenwerking met China aangaande de productie van de A380.

China
China heeft ambities om zelf een eigen luchtvaartindustrie op te zetten om zo de concurrentie aan te gaan met Airbus en Boeing. Een industrieel partnerschap zou hiermee in de strategie van China kunnen passen om zo Chinese leveranciers toegang te verlenen aan de productie van de A380. Zo zou een afwerkingscentrum waar de apparatuur en andere cabineonderdelen van de A380 geïnstalleerd worden en de livery aangebracht wordt, een onderdeel kunnen zijn van de samenwerking.

Tianjin
Ook wil Airbus voorstellen om de productie van de fabriek in het Chinese Tianjin op te voeren. Daar worden nu vier A320 narrowbody’s per maand gemaakt. Volgens bronnen dichtbij de onderhandelingen kan de productie naar vijf A320’s per maand opgeschroefd worden. Dit zou in het plaatje van Airbus passen die de huidige wereldwijde productie van iets meer dan 50 A320 toestellen per maand volgend jaar naar 60 geproduceerde vliegtuigen per maand wil opvoeren.

Passagiers
Volgens berekeningen van de International Air Transport Association (IATA) zal China in 2024 de grootste luchtvaartmarkt zijn en hierbij de Verenigde Staten van de eerste plaats stoten. Airbus verwacht dat in de komende twintig jaar het aantal passagiers in China jaarlijks met 6,9 procent zal stijgen. Hierdoor voorspelt de vliegtuigbouwer dat China in 2036 zo’n 6500 nieuwe vliegtuigen nodig heeft om aan de vraag te voldoen.

A380
Afgaande op die voorspellingen zei Eric Chen, de president van Airbus in China, vorig jaar al dat Chinese luchtvaartmaatschappijen tussen de 60 en 100 jumbojets nodig zullen hebben. Tot nu toe heeft Airbus slechts vijf A380’s aan China Southern Airlines verkocht. De vliegtuigbouwer heeft nieuwe klanten voor de A380 nodig om de productie van het toestel veilig te stellen.

Deal
Tijdens de handelsmissie in China hoopt Airbus een deal met het Chinese staatsbedrijf China Aircraft Leasing Group te sluiten voor zo’n 100 toestellen. Waarschijnlijk zal dit een mix worden van narrow- en widebody toestellen. Er wordt niet verwacht dat China in dit stadium al A380’s wil kopen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.