fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Nieuwe kleuren voor DC-3 DDA Classic Airlines

De Douglas DC-3 Dakota PH-PBA “Prinses Amalia” van DDA Classic Airlines is in een geheel nieuw kleurenschema gespoten. Het toestel heeft de kleuren gekregen, zoals het die had in de jaren ’50 als regeringstoestel. Dit meldt de stichting op haar Facebook-pagina.

Regeringsvliegtuig
Het toestel kwam in 1944 als C-47A in dienst bij de Amerikaanse luchtmacht (USAAF). Als transportvliegtuig is het onder meer ingezet tijdens de invasie van Normandië en operatie ‘Market Garden’ (de Slag om Arnhem)  Na de oorlog is de Dakota aangekocht door de Nederlandse regering. In 1947 kreeg het de registratie PH-PBA en heeft het tot 1960 dienst gedaan als regeringsvliegtuig. Tussen 1960 en 1975 was het toestel in gebruik bij de Rijksluchtvaartdienst, vervolgens ging het als museumstuk naar Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol.

Prins Bernhard
Z.K.H. Prins Bernhard heeft altijd de wens gehad dat zijn ‘eigen’ Dakota ooit weer vliegwaardig zou worden gemaakt. Twintig jaar na de laatste vlucht van de PH-PBA ging deze wens in vervulling. Na grondige restauratie maakte het toestel in 1995 haar eerste vlucht. In 1998 werd het vliegtuig, in bijzijn van Prins Bernhard, overgedragen aan de DDA. Tot 2006 vloog het toestel in de oude ‘regeringskleuren’, daarna kreeg het de kleuren van de toenmalige hoofdsponsor KLM. In 2016 trok de KLM zich terug als sponsor van DDA Classic Airlines en werden de opschriften aangepast. Op 5 januari 2018 vond de ‘roll out’ plaats van de PH-PBA in haar “nieuwe oude kleuren” bij STTS-NL op vliegveld Lelystad.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button