LiefhebberMilitairNaast het nieuws

USAF F-15’s onderscheppen Russische Sukhois – Video

In het kader van de “NATO Baltic Air Policing”-missie hebben Amerikaanse F-15 Eagles de afgelopen maanden het Baltische luchtruim verdedigd. Bij de afronding van dit deployment, heeft de USAF een video vrijgegeven van de onderschepping van Sukhoi Su-30 Flanker toestellen van de Russische marine.

Litouwen
Van 1 september 2017 tot 8 januari 2018 stonden F-15C Eagles van het 493e Expeditionary Fighter Squadron (48e Fighter Wing), afkomstig van de Britse vliegbasis RAF Lakenheath, tijdelijk gestationeerd in Litouwen. Vanaf de basis Šiauliai controleerden de F-15’s samen met Belgische F-16’s (vanuit Estland) het luchtruim boven de Baltische staten. Omdat de luchtmachten van Estland, Letland en Litouwen onvoldoende in staat zijn om het eigen luchtruim te verdedigen, doen de NAVO-partners dit bij toerbeurt. Nederlandse F-16’s deden dit nog in de eerste maanden van 2017.

Onderschepping
Vanaf 1:39 min is te zien hoe de onderschepping op 23 november 2017 verliep van twee Su-30 Flankers van de Russische marine door twee F-15C Eagles. De Russische toestellen werden onderschept omdat ze niet op de luchtverkeersleiding reageerden met de juiste codes en er ook geen vluchtplan bekend was. Vanaf 2:01 min is een tweede onderschepping te zien door twee F-15C Eagles., opnieuw van twee Su-30 Flankers van de Russische marine.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen