Editors choiceNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Afscheid Schiphol-ceo Jos Nijhuis in 3D-mineur

Het mag formeel geen afscheid heten, maar Schiphol-ceo Jos Nijhuis hield maandagavond voor het laatst zijn traditionele toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven.

Opwinding
Via 3D keek hij spreekwoordelijk vooruit, de toon van zijn toespraak was overwegend in mineur. “Terugkijkend op het oude jaar zie ik een jaar vol opwinding en ontwikkelingen,” zei Nijhuis aan het begin van zijn toespraak. Maar die opwinding en ontwikkelingen leken in zijn verdere betoog geen gelijke tred te houden.

Drie
Drie bleek een terugkerend thema. Zo refereerde hij aan het turbulente begin van de meivakantie -wie herinnert het zich niet- de ‘drie doldwaze dagen’ van 2017. “Een jaar geleden sloten we ons jubileumjaar af. Het was echt feest!”, aldus Nijhuis. “Nog nauwelijks een jaar na ons grote eeuwfeest lijkt de feestelijke stemming omgeslagen.” En daarna sloeg de toon in de toespraak ook meteen om.

Issues
“Houdt Nederland niet meer van luchtvaart?” vroeg Nijhuis zich hardop af. Om vervolgens zelf het antwoord te geven. In drie issues. “Ten eerste: Onze magie lijkt verdwenen ….. steeds meer mensen zien vliegtuigen als lawaaimachines. Het tweede issue is het beeld van Schiphol als motor van de Nederlandse economie. Dat brokkelt af. Het derde issue is het afnemende vertrouwen in de sector door gebrek aan alignment en afspraken die niet meer voldoen.”

3D
Met een ‘korte driedimensionale blik in de toekomst’ gaf Nijhuis een inkijkje in hoe hij het graag zou zien, of liever had gezien. “En dan bedoel ik letterlijk drie D’s, van duurzaamheid, duidelijkheid en daadkracht.” Hij vroeg zich in het kader van duurzaamheid af of we perse moeten vliegen. “Als andere vormen van vervoer duurzamer zijn.” Bij de D van duidelijkheid was de omgeving aan de beurt, maar ook de sector. “We moeten als sector weer met één mond praten.”

Voortborduurt
De laatste D ging over daadkracht. “Oftewel: we doen het,” aldus Nijhuis. Maar hij gaat dat in ieder geval niet meer doen. Binnen nu en een paar weken zal bekend zijn wie Jos Nijhuis opvolgt als ceo van Schiphol. KLM-ceo Pieter Elbers hoopt dat het iemand is die voortborduurt op het gecommuniceerde beeld voor de toekomst, zoals hij dat deed in zijn Deltaplan voor de luchtvaart.

Meningsverschillen
“Ik had daar maar één D voor nodig,” grapte Elbers, om serieuzer te vervolgen: “Dat is in ieder geval mijn ambitie, zoals Jos dat ook een beetje zei.” Of Elbers het jammer vindt dat Nijhuis vertrekt? “We hebben een zakelijke relatie en we hebben ook heel goede dingen gedaan, zoals de centrale beveiliging. Maar we hebben natuurlijk ook meningsverschillen gehad.”

Tags

Eva Schouten en Joeri van Ormondt

Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Joeri is hoofdredacteur bij Up. Regelmatig werken ze samen aan artikelen/projecten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button