fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsProfessional

Air France-KLM bijna op 100 miljoen passagiers in 2017

De Air France-KLM groep heeft in 2017 op een haar na 100 miljoen passagiers vervoerd, een absoluut record voor het bedrijf. Van de twee legacy carriers kwam de grootste groei op conto van KLM.

Grootste
De groep zag afgerond 99 miljoen passagiers, een plus van 5,6 procent ten opzichte van 2016. De bulk werd vervoerd door Air France, net iets meer dan de helft. KLM zag 32,7 miljoen passagiers een plus van 7,5 procent. Transavia vervoerde bijna 15 miljoen reizigers en was de grootste relatieve groeier met een stijging van 11 procent.

Long-haul
Een kwart van alle passagiers vliegt long-haul. Bij Air France 15 miljoen en bij KLM 10 miljoen. De vliegtuigen zitten voller dan vorig jaar, gemiddeld 88 procent zitten ze gevuld. Dat is een stijging van een ruime procentpunt. De belangrijkste routes en de meeste passagiers gaan naar Noord-Amerika. Daar werden ook de grootste stijgingen geboekt. De minste Air France-KLM passagiers pakken een vliegtuig naar Latijns Amerika. Naar Afrika en het Midden-Oosten zitten de toestellen het minst vol, vergeleken met andere bestemmingen.

Europa
Europese vluchten zijn met afstand de grootste klantentrekkers voor de groep. Transavia meegerekend hadden bijna driekwart van alle passagiers een short of medium-haulbestemming. Voor Air France, KLM en Hop! waren dat er 5,1 procent meer dan vorig jaar. De belangrijke winstindicator Revenue pax-kilometers steeg met 6,1 procent. De vliegtuigen van Transavia waren het meest gevuld, meer dan 90 procent was bezet. Bij KLM en Air France was dit respectievelijk 86 en 81 procent.

Mijlpaal
In een reactie zegt KLM-ceo Elbers: “KLM heeft in 2017 haar netwerk ten behoeve van de klant met 15 nieuwe bestemmingen kunnen uitbreiden naar 165 bestemmingen wereldwijd. De totale KLM Groep mocht in 2017 41,6 miljoen passagiers aan boord verwelkomen, ruim boven ons doel van 40 miljoen. Een geweldige mijlpaal.”

Zorgenkindje
De vrachttak blijft het lastig hebben. Het was dankzij de groei bij het op vrachtmarkt kleinere Air France dat er kleine plussen werden geschreven. Voor de hele groep was en 1,8 procent meer vracht en de loadfactor steeg iets, naar 60 procent. KLM zag een teruggang van 0,6 procent in het totale tonnage.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button