LiefhebberMilitairNieuws

Peruaanse Fokker F50 krijgt “stiekeme” apparatuur

De Peruaanse marine gaat twee voormalige Koninklijke luchtmacht Fokker F50’s ombouwen tot “SIGINT” toestellen. Met speciale apparatuur kunnen allerlei signalen worden opgevangen en afgeluisterd. Dit meldt onder meer een Peruaans luchtvaartmagazine.

Spionage
Het contract met een waarde van $ 23,4 miljoen is toegekend aan het Israëlische Elta Sytems, onderdeel van IAI (Israel Aerospace Industries). In de loop van 2019 zal de apparatuur afgeleverd gaan worden, waarna het nog moet worden ingebouwd in de Fokkers. Hiermee worden de toestellen eigenlijk een soort van spionagevliegtuigen. ‘SIGINT’  staat voor ‘Signals Intelligence’; het opvangen, ontcijferen en analyseren van allerlei signalen. Dit kunnen communicatiesignalen zijn, zoals radio, (mobiele) telefoon en internet, maar ook allerlei radarsignalen.

Aanbesteding
In 2014 kocht de Peruaanse marine twee Fokker 50 transportvliegtuigen van Nederland. Sinds de aanschaf is Peru op zoek naar geschikte elektronische apparatuur om de toestellen mee uit te rusten. Het heeft lange tijd geduurd voordat een contract met een aanbieder kon worden gesloten. Bij een eerdere aanbesteding moest de procedure voortijdig worden gestaakt, omdat de biedingen niet voldeden aan de gestelde voorwaarden. Bij een  tweede ronde werden opnieuw enkele biedingen gediskwalificeerd, onder meer omdat het gestelde budget (van maximaal $ 24,9 miljoen) zou worden overschreden.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close