fbpx
NieuwsNL NieuwsVliegvelden

Apeldoorn wil geluid Lelystad laten horen met 747

De gemeente Apeldoorn vreest geluidsoverlast als Lelystad Airport open gaat. Om duidelijk te maken hoe het klinkt als een vliegtuig op 2700 meter hoogte overvliegt, wil een lokale partij een 747 op die hoogte over de stad laten komen. Dit meldt Omroep Gelderland.

Wim Willems, raadslid van de lokale partij Lokaal Apeldoorn wil een 747 laten overvliegen op bijna 9000 ft. om te kijken hoe dat klinkt in Apeldoorn. De stad ligt in de buurt van de aanvliegroutes van het vliegveld.

747’s
Dat er op Lelystad Airport überhaupt geen 747’s of andere widebody’s gaan landen, maakt volgens Willems niet uit, zegt hij bij Omroep Gelderland. “Ik heb liever dat we een vliegtuig laten overvliegen waarvan we weten dat ‘ie meer lawaai produceert dan dat we dat doen met een vliegtuig dat minder lawaai maakt”, aldus Willems. Het regelen van een kleiner toestel lukt niet, stelt het raadslid.

Luchtverkeersleiding
Het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn wil meewerken aan het idee en gaat de luchtverkeersleiding vragen wat er mogelijk is, stelt Omroep Gelderland.

Hinder
Veel plaatsen op de Veluwe vrezen geluidsoverlast als Lelystad Airport open gaat omdat vliegtuigen lange tijd op een lage hoogte moeten blijven vliegen. Om het vliegverkeer van Schiphol niet in de weg te zitten, mogen de toestellen van en naar Lelystad pas na de Veluwe naar een grotere hoogte klimmen.

Geluidsberekeningen
Of het gebruik van een 747 de lobby tegen geluidsoverlast veel goed doet, valt te betwijfelen. De overheid berekent het geluid voor Lelystad met een Boeing 737, die straks wel op Lelystad zal landen. Het toestel is kleiner en lichter en beschikt over zuinigere motoren dan een 747.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button