fbpx
MilitairNaast het nieuwsProfessional

Boeing onthult nieuw hypersonisch toestel

Vliegtuigbouwer Boeing ontwikkelt een nieuw hypersonisch militair vliegtuig. Het toestel moet een snelheid van mach 5 kunnen halen en kan de opvolger worden van de SR-71 Blackbird. Dit meldt Aviation Week.

Deltavleugel
De supersonische jet is ontworpen met een deltavleugel en is deels gebaseerd op de Mach 3 XB-70 die Boeing eerder bestudeerde. Het design van het nieuwe toestel blijft volgens ontwikkelaar Kevin Bowcutt veranderen, maar de deltavleugel lijkt een goede methode om hypersonisch te kunnen vliegen.

Aandrijving
De aandrijving en snelheid van het toestel brengen hun eigen problemen met zich mee. “Het is lastig om een toestel te maken dat opstijgt en versnelt van Mach 1 naar Mach 5 en terug”, zegt Bowcutt. De aandrijving van het toestel bepaalt tegelijkertijd ook de lengte van vliegtuig.

SR-72
In 2013 bestudeerde concurrent Lockheed Martin al de mogelijkheid om een opvolger voor de SR-71 te bouwen; de SR-72. Dat toestel zou met bestaande technologie een snelheid van mach 6 kunnen halen.

Opvolger
De legendarisch SR-71 Blackbird is een militair verkenningsvliegtuig die snelheden tot over mach 3 kon halen op grote hoogte. Ondanks de hoogte en snelheid kon het toestel nummerplaten fotograferen. Van het toestel zijn er vanaf 1964 32 gebouwd. Een aantal exemplaren is nog te zien in musea.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button