AirlinesKLMNieuwsNL nieuwsProfessional

FNV adviseert ‘negatief’ over cabine-cao KLM

Vakbond FNV Cabine adviseert het cabinepersoneel van KLM om niet in te stemmen met het principeakkoord voor een nieuwe cabine-cao. De vakbond vindt het bod wat er nu ligt ‘slechter’ dan het eindbod wat in september afgwezen werd. De leden mogen nu stemmen.KLM en de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) bereikten afgelopen maandag een principeakkoord over een nieuwe cao. FNV zat bij die gesprekken niet aan tafel en is niet tevreden met het voorstel.

Instemming
Donderdagmiddag stemden de leden van de VNC al in met het bod. “De collega’s die lid zijn bij een van de twee cabinevakbonden zijn eensgezind gebleken bij de afwijzing van het eindbod en we hopen dat zij dit ook zijn bij de instemming met het sterk verbeterde bod dat er nu ligt”, stelde VNC gisteren. Voorlopig lijkt die eensgezindheid ver te zoeken.

‘Visieloze aanpak’
De FNV spreekt over een ‘visieloze aanpak’ van KLM, die ‘ver weg’ staat van de visie die FNV Luchtvaart heeft. “Het lijkt er op dat wordt gekozen voor kortetermijnoplossingen om de productiviteit te verhogen en kosten te besparen. Kortom een race naar de bodem”, aldus vakbondsbestuurder Birte Nelen.

Onduidelijkheid
In september 2017 legde KLM de beide vakbonden een eindbod voor wat zij nog afwezen. De FNV noemt het voorstel van nu slechter dan het eindbod van september 2017. “De nieuwe samenstelling van de bemanning aan boord is in het eindbod gebaseerd op een zogenoemde ‘efficiëntere service aan de passagiers’”, stelt Ruud van Alphen, steward en voorzitter van de FNV-kadergroep voor het cabinepersoneel. Duidelijkheid over hoe dit er concreet uit moet zien is er niet.

Stemming
De vakbond legt het voorstel nu met een ‘negatief’ advies voor aan de leden. Zij kunnen nu hun stem uitbrengen op het voorstel; die stem zal uiteindelijk de doorslag geven. FNV verwacht dat de stemming tot eind januari duurt. Tot die tijd wordt er niet gestaakt.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.