IncidentenNieuws

Opnieuw vliegtuig bijna op verkeerde baan San Francisco

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is een onderzoek begonnen naar een nieuw bijna-incident op de luchthaven van San Francisco, meldt CBS News. Een Boeing 737 van Aeromexico landde dinsdag bijna op de verkeerde landingsbaan. Het toestel maakte op het laatste moment een go-around.Verkeerde baan
De bemanning van het vliegtuig, afkomstig uit Mexico-Stad, lijnde het vliegtuig uit op landingsbaan 28L. Echter had de luchtverkeersleiding toestemming gegeven om te landen op de parallel gelegen baan 28R. De bemanning bevestigde dit, maar vloog toch richting 28L, waar op dat moment een toestel van Virgin America gereed stond om op te stijgen.

De Boeing vloog op een hoogte van ongeveer 600 voet (circa 183 meter) toen door de verkeersleiding werd opgeroepen om een go-around te maken, zo blijkt uit radargegevens van FlightAware. Het toestel is een kwartier later alsnog veilig geland.

Derde keer
Het is het derde vergelijkbare incident in een half jaar tijd op de Amerikaanse luchthaven. In juli vloog een Airbus A320 van Air Canada slechts enkele meters over vier stilstaande vliegtuigen. De piloten zagen de taxibaan aan voor landingsbaan. Ook in oktober moest een landing van een Air Canada-toestel op San Francisco worden afgebroken.

Tags

Gerelateerde artikelen

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeert Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in airport operations. Henk hoopt in de toekomst mee te kunnen werken aan het ontwerp van luchthavens over de hele wereld.