IndustrieOverig nieuwsProfessionalVeiligheid

Taiwan kwaad na Chinese wijziging vliegroutes

De Taiwanese overheid is boos op China omdat het land vier vliegroutes in de buurt van de Straat van Taiwan geopend heeft zonder met Taiwan te overleggen. De Taiwanese luchtvaartautoriteit waarschuwt Chinese maatschappijen de route niet te gebruiken, meldt de Taipei Times.Het conflict ontstond toen China zonder overleg besloot om een vliegroute open te stellen voor verkeer naar het noorden, terwijl dit eerder niet mocht. China en Taiwan spraken in 2015 af om route M503 alleen te gebruiken voor verkeer naar het zuiden. De bewuste route ligt dicht bij de ‘middenlijn’ in de Straat van Taiwan. China en Taiwan zien die lijn als scheidslijn tussen beide staten.

Verbinding
Ook heeft China drie andere vliegroutes opengesteld. De routes W121, W122 en W123 worden gebruikt om de Yangtze-delta en de Parelrivierdelta met elkaar te verbinden. In die regio’s liggen grote steden als Shanghai, Hong Kong en Guangzhou.

Conflict
De Taiwanese luchtvaartautoriteit stelt dat route M503 het militaire vliegverkeer in gevaar kan brengen en dat de drie andere routes een conflict kunnen opleveren met vliegverkeer dat de Straat van Taiwan oversteekt. Chinese maatschappijen worden daarom ook opgeroepen om de routes niet te gebruiken.

Afstemming
Volgens internationale regels van ICAO moet een wijziging in het luchtruim eerst afgestemd worden met alle betrokken partijen. China zou dat in dit geval niet gedaan hebben. Toch krijgt Taiwan bij internationale organisaties weinig gehoor.

ICAO
De staat is geen lid van ICAO. Die organisatie doet volgens de Taipei Times nu weinig “Ze zijn op de hoogte van het probleem, maar de organisatie wil niet ingrijpen”, stelt een bron binnen de regering in de krant.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.