fbpx
AirlinesFlight ReportsFrequente reizigersNaast het nieuwsVideo

Tripreport: Swiss A320 Business Class

Airline: SWISS International Airlines
Route: Amsterdam – Zurich
Aircraft: Airbus A320 – HB-IJB (22,5 yo)
Flight: LX725
Seat: 3A Business class
Date: December 19th 2017

Waardering:

Instappen
Zo’n 20 minuten voor vertrek begint het instappen en Swiss laat business- en statuspassagiers als eerste instappen. De Airbus oogt weliswaar schoon, maar het donkergrijze en gedateerde interieur is heel erg niet uitnodigend. Dat is overigens niet een kwestie van pech, want gemiddeld zijn de Airbus A320-toestellen van Swiss 18 jaar oud. Er zijn 5 rijen tot aan het gordijn, dat naar gelang de vraag naar voren of achter kan worden geschoven.

Net zoals bij de meeste Europese maatschappijen, is er bij SWISS op korte vluchten geen verschil tussen de stoelen voor een achter het gordijn. Aan weerszijden van het gangpad staan per rij drie stoelen, zoals gebruikelijk in dit toestel. In de business is de middelste stoel vrijgehouden en is de beenruimte iets rianter. Op de lege zetel staan 2 flesjes water en liggen voorverpakte doekjes. Bij sommige maatschappijen zijn de armleuningen van die middelste stoel naar elkaar toe te schuiven, om meer zitcomfort te verkrijgen, maar bij SWISS is dat niet het geval. De opbergruimte in de stoelzak (ter hoogte van de knieën) en tijdschriftruimte achter de hoofdleuning is erg beperkt, zelf een dunne MacBook Air past er niet in. Het toestel beschikt niet over draadloos internet en tijdens het instappen komt de bemanning niet door de cabine met bijvoorbeeld kranten of drankjes.

Vijf minuten na schema-vertrektijd is iedereen aan boord. De piloot meldt zich en vertelt dat het toestel nog geladen wordt en de vlucht ongeveer een uur zal duren. Een kwartier later dan gepland gaat de deur dicht en wordt het toestel weggedrukt. De veiligheidsinstructies volgen op beeldschermpjes aan het plafond en zijn in zowel in het Duits, Engels als Nederlands. Het is druk op Schiphol, waardoor we uiteindelijk pas 45 minuten na de geplande vertrektijd opstijgen.

Service
Nog voordat het lampje met stoelruimen-vast uit gaat, rijdt de maître al met een trolley door de cabine. Hij deelt dienbladen uit waarop het ontbijt staat: een klein schaaltje met birchermuesli, een voedzame combinatie van yoghurt, appel, haver, noten en rozijnen – ooit bedacht door de Zwitserse arts meneer Bircher-Benner. Ernaast een porseleinen bord met boter, jam en vleeswaren. Op het varkensvlees liggen druifjes, een halve kiwi, een plak harde kaas en stukje brie. Aangezien SWISS gasten uit alle hoeken van de wereld aan boord heeft, is dat opvallend. Immers, iemand die geen (varkens)vlees eet, krijgt zo alsnog fruit en kaas met vleessmaak. Het is begrijpelijk dat SWISS op korte vluchten geen speciale maaltijden serveert in de business en daarom zouden ze vleeswaren beter apart kunnen leggen. De steward heeft verder een mandje met een keur aan warme broodjes en croissants. En naast thee en koffie – geserveerd in porselein – is er tijdens het ontbijt keus uit champagne van Duval-Leroy, vruchtensappen, frisdranken en ‘verse jus d’orange’ uit een plastic fles met etiket en streepjescode. Ter afsluiting van de maaltijd komt de maître de cabine langs met een mandje chocolades. Fantastisch.

Landing
Na iets langer dan een half uur gevlogen te hebben, zet de piloot al de landing in. Hij deelt via de intercom mede dat het nog 15 minuten duurt tot we in Zurich staan en dat het daar maar 2 graden is. Vijf minuten later dan de geplande aankomsttijd, staan we aan de gate.

Conclusie
Voor de korte vlucht tussen Amsterdam en Zurich was de service zeer uitgebreid en het comfort meer dan voldoende. De maatschappij zou iets meer rekening kunnen houden met passagiers die geen vlees eten, door het fruit en kaas niet op de vleeswaren te leggen. Het toestel en donkere interieur zijn nog een kwestie van tijd: vanaf 2019 ontvangt de airline 25 A320neo-varianten. Het reiscomfort in de regionale business is ten opzichte van de economyclass maar minimaal en daarom de meerprijs wellicht niet waard.

Over SWISS
Als nationale luchtvaartmaatschapij van Zwitserland vliegt Swiss International Airlines voornamelijk vanaf haar hub in Zurich met Airbus-toestellen naar Europese en wereldwijde bestemmingen. De maatschappij heeft 78 toestellen, behoort tot Star Alliance en is onderdeel van de Lufthansa Group.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button