fbpx
AirlinesIncidentenLiefhebberNieuwsNL NieuwsOpmerkelijk

F-16’s onderscheppen bommenwerpers boven Noordzee

Twee Belgische F-16’s hebben, in het Nederlandse deel van het luchtruim, twee Russische bommenwerpers onderschept die boven de Noordzee vlogen in de buurt van de Waddeneilanden, zo meldt het Belgische VRT.

Tupolev
Twee Russische Tupolev Tu-160 bommenwerpers vlogen vanochtend boven de Noordzee in de buurt van de waddeneilanden. Op vraag van de NAVO rukten twee Belgische F-16’s uit om ze te onderscheppen. De Belgische luchtmacht is op dit moment verantwoordelijk voor de veiligheid in het luchtruim van de Benelux. Om die reden bleven de Nederlandse F-16’s, die op Vliegbasis Leeuwarden gestationeerd zijn, aan de grond.

Florennes
De twee F-16’s van de Belgische luchtmacht stegen op vanuit de basis in het plaatsje Florennes in de Belgische provincie Namen en vlogen richting de Noordzee. Wegens de urgentie van de onderschepping zijn de twee F-16’s door de geluidsbarrière gevlogen en was er een knal te horen in het noordoosten van Nederland.

Identificatie
Rond 11:51 uur konden de F-16’s de Russische Tupolev Tu-160’s visueel identificeren en volgden deze totdat twee Eurofighter Typhoons van de Britse luchtmacht de Russen verder escorteerden. De Typhoons waren vanuit Schotland opgestegen.

Leeuwarden
De zogeheten ‘Quick Reaction Alert’ is een alarmering als er niet-geïdentificeerde toestellen boven de Noordzee of in het luchtruim van de Benelux vliegen. Op dit alarm reageerden de Belgische F-16’s en voerden hun taak uit. Nadat de Britten het overnamen landden de F-16’s op de vliegbasis van Leeuwarden waar ze werden bijgetankt om daarna terug naar België te vliegen.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button