Wegdromen

Wegdromen van Oman | Video

Verscholen achter de Verenigde Arabische Emiraten ligt Oman. Het Arabisch land is een relatief onbekende vakantiebestemming omhelst door woestijnen, maar het land hoort zeker thuis op je wishlist. Oman is namelijk een indrukwekkend rijk met bergen, oases en sfeervolle dorpjes die regelrecht uit een sprookje van Aladin lijken te komen.

Oman voor beginners

Oman is gelegen in het westen van Azië en telt ruim drie miljoen inwoners. Het land heeft een grondoppervlakte ter grootte van Italië, waarvan 80 procent bedekt is door zandduinen en bergen. Hierdoor telt Oman een zeer lage bevolkingsdichtheid met gemiddeld slechts 11 personen per vierkante kilometer. Net als vele andere landen in het Midden-Oosten, leunt Oman ook op olieproductie. Olierijkdom is weliswaar de grootste inkomstenbron, maar de toerisme begint langzaam maar zeker aan een opmars!

De hoofdstad van Oman is Muscat en wordt ook wel de “Witte Stad” genoemd. De hoofdstad heeft haar naam te danken aan de vele witte huizen, gebouwen en moskeeën, en is bovendien omringd door bergen en oases. Over het algemeen duiken de temperaturen in Oman niet onder de 25 graden overdag. Met name in de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, met uitschieters tot ruim over de 40 graden.

Wadi Shab Oase ©Bertil Videt

Muscat

Muscat is al meer dan tweeduizend jaar een belangrijke havenstad van Oman. De eeuwenoude stad herbergt vele bezienswaardigheden. Zo is Pal boven de baai van Muscat namelijk het Al-Jalali fort uit de 16e eeuw te vinden, het fort is gebouwd door de Portugezen en is alleen te betreden door de vele trappen te beklimmen. Het fort is hedendaags een privémuseum voor de koninklijke familie, maar in het verleden heeft het onder anderen gediend als een gevangenis.

In Muscat staat ook de must see “Sultan Qaboos Grand Mosque” (foto). De imposante Sultan Qaboos is de grootste moskee van Oman en mag daarom zeker niet ontbreken van het lijstje. Bovendien mogen ook niet-moslim bezoekers de moskee in de ochtend bezoeken. De bouw van de moderne islamitische moskee startte in 1995 nadat sultan Qaboes besloot dat zijn land een nationale moskee moest hebben. De moskee werd in 2001 groots geopend en is in het bezit van een indrukwekkende kroonluchter met ruim 600,000 Swarovski kristallen. Verder is in Muscat nog een scala aan musea te bezoeken, die allemaal een deel van de Omaanse geschiedenis uitdragen.

Grande Mosquée du Sultan Qabus ©Mostafameraji

Wahiba Sands

Wahiba Sands is een regio in Oman bestaande uit woestijn, oases en ruim 100 meter hoge zandduinen. Door met een kameel het gebied in te trekken kunnen toeristen een glimp opvangen van het Nomadisch leven. In het uitgerekte zandlandschap van 180 bij 80 km groot, is ook het woestijnstadje Al Mintirib te vinden. De stad Al Mintirib is als het ware een toegangspoort tot de woestijn, hier kunnen bezoekers overnachten en zich klaarstomen voor de landinwaartse tocht door de woestijn.

Wahiba Sands ©mangostar

Strand

Oman heeft een tal van droomstranden met ruim 2000 kilometer aan kustlijn vergezeld met allure blauw water. De stranden zijn praktisch bijna altijd leeg doordat de toerisme sector in Oman nog in de kinderschoenen staat, ideaal voor de toeristen die opzoek zijn naar rust. Zo ligt op nog geen 25 kilometer van Muscat ligt badplaats Bandar Jissah. In de blauwe wateren schuilen schildpadden, dolfijnen, roggen en koraalvissen.

©YouTube

Tags

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button