LiefhebberOpmerkelijkOverig nieuws

Nederlandse recordpiloot Norwegian kon nog sneller

De Nederlandse Norwegian-piloot Harold van Dam, die vorige week een record brak op de route New York-Londen, had nog sneller kunnen zijn. Dat zegt hij in een gesprek met het Algemeen Dagblad (AD).

Vliegtijd
Van Dam en zijn eveneens Nederlandse copiloot René Molenaar vlogen vorige week maandag in een Dreamliner in 5 uur en 13 minuten van New York JFK naar Londen Gatwick. Dat was drie minuten onder het ‘oude’ record en een stuk sneller dan de gebruikelijke vliegtijd.

Martinair
De recordtijd was vooral te danken aan de sterke wind, in de goede richting. Tijdens de vlucht was de voormalig Martinair-piloot zich niet bewust van zijn naderende record, zegt hij in het AD. “Als we dat hadden geweten dan hadden we onze tijd scherper gesteld, maar dan hadden we wel meer brandstof verbruikt.”

Geluk
Voor vertrek had Van Dam zijn passagiers al wel voorgespiegeld dat ze snel zouden zijn. “Ik had voor vertrek in mijn praatje wel gezegd dat we met een beetje geluk in 5 uur en 10 minuten in Londen konden zijn.” Dat werd het net niet. “Als we lager hadden kunnen vliegen, waar het nog harder waaide, dan waren we twintig minuten sneller geweest.”

Turbulentie
De 53-jarige piloot vloog juist hoger, op zo’n 12 kilometer, omdat lager vliegen turbulentie had opgeleverd. Hij had ook het geluk dat het toestel boven Gatwick niet hoefde te cirkelen, maar meteen kon landen. Het oude record op de route New York-Londen stond op naam van een British Airways-piloot, die dit in 2015 vestigde.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen