IndustrieNieuwsProfessionalVliegvelden

‘Uitbreiding Zaventem grote gevolgen voor buurgemeenten’

De geplande uitbreiding van Brussels Airport lijkt grote gevolgen te hebben voor de gemeenten die rond het vliegveld liggen. Zo blijkt uit een uitgelekt plan dat het designbureau in opdracht van de Brussels Airport Compny (BAC) gemaakt heeft, zo meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Muur
In de uitgelekte plannen van Arcadis, het designbureau dat de plannen voor de uitbreiding van luchthaven Zaventem maakt, staat dat één optie een flinke impact op de omwonenden kan hebben. Als de optie om start- en landingsbaan 25L met 900 meter te verlengen werkelijkheid wordt, zal er een muur van zo’n vier kilometer lang en 18 meter hoog worden gebouwd tegen geluidshinder. De inwoners aan de rand van het dorp Erps-Kwerps, ten oosten van de luchthaven, krijgen de muur in hun achtertuin geplaatst en de Curegemstraat in de gemeente zou gedeeltelijk verdwijnen.

Huizen
Als de optie om de start- en landingsbaan te verlengen daadwerkelijk uitgevoerd wordt, zullen er 22 woningen in het dorpje Humelgem, aan de noordkant van het vliegveld, verdwijnen. Ook als de optie het niet haalt moeten er maximaal zestien huizen in de gemeente weg om Zaventem uit te breiden.

Burgemeesters
Volgens burgemeester Chris Taes van Kortenberg, waar Erps-Kwerps onder valt, zullen zij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het plan met de muur het niet haalt. Volgens hem verpest het de leefbaarheid van de 5000 inwoners die in het dorp wonen. De burgemeester van Humelgem, Kurt Ryon, is ook niet te spreken over de plannen: “Het kan niet dat wij ons dorp moeten afgeven, zodat de luchthaven de strenge Brusselse geluidsnormen kan omzeilen. Want hoe verder de piste naar het oosten leidt, hoe sneller de vliegtuigen een bocht kunnen maken zonder over Brussel te moeten. Zo omzeilen ze de strenge normen én de boetes.”

Uitbreiding
De Belgische luchthaven nabij Brussel wil in 2040 zo’n 40 miljoen reizigers per jaar ontvangen, zo vertelde ceo Arnaud Feist van Brussels Airport in 2016 al tijdens een persconferentie. Om dit te bereiken moet de luchthaven worden uitgebreid.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close