AirlinesIndustrieNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Airlines betalen eerlijk mee aan nieuwe pier Schiphol

Schiphol berekent de kosten voor de uitbreidingen de komende jaren op een eerlijke manier door aan de airlines die gebruikmaken van de luchthaven. Dit concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een ontwerpbesluit van het zogeheten toerekeningssysteem.

In het toerekeningssysteem legt Schiphol vast welke kosten doorberekend worden aan de airlines en op welke manier. In de Wet luchtvaart zijn spelregels vastgelegd voor het doorberekenen. Bij financiële tegenvallers mag de luchthaven bijvoorbeeld niet alle kosten direct doorberekenen aan de airlines.

Tarieven
Het toerekeningssysteem moet helder zijn voordat de nieuwe luchthaventarieven voor de airlines worden vastgesteld. In 2019 gaan de nieuwe tarieven in.

Investeringen
In het toerekeningssysteem is vastgelegd hoe verschillen in de investeringsbegroting en de werkelijke uitgaven van Schiphol tussen 1 januari 2019 en 31 december 2022 berekend worden en doorwerken in de tarieven. Dit kan zowel negatief als positief uitpakken voor de airlines.

Wettelijke eisen
De luchthaven investeert de komende jaren fors in een nieuwe pier en bijbehorende terminal. Met dat project is veel geld gemoeid. Om te bepalen welke kosten aan de airlines doorberekend worden, zijn verdeelsleutels opgesteld. De ACM concludeert dat die sleutels voldoen aan de wettelijke eisen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/