fbpx
AirlinesNaast het nieuwsProfessionalRoutes en Bestemmingen

Afrikaanse landen dicht bij akkoord over Open Skies

Een grote groep Afrikaanse landen is dicht bij een akkoord over een eigen variant van Open Skies. De Afrikaanse Unie geeft waarschijnlijk zondag haar goedkeuring aan het akkoord, meldt Air Transport World Online.

Het akkoord zorgt ervoor dat de single African air transport market (SAATM) in werking kan treden. Dit had al twee decennia geleden moeten in gebeuren; in 1999 waren de eerste plannen er al. Daarna was het doel om de luchtvaartmarkt in januari 2015 open te gooien, maar ook dat mislukte. Zondag moeten de leiders van 23 landen hun handtekening zetten.

Verbindingen
Met de overeenkomst moet het makkelijker worden voor luchtvaartmaatschappijen om verbindingen te openen binnen Afrika. Nu moeten landen nog onderling afspraken maken voor een maatschappij een nieuwe route mag openen. Dat is straks verleden tijd. Het programmabureau van de Afrikaanse Unie stelt dat er 300.000 banen bijkomen en dat de industrieën en het toerisme zullen profiteren.

Kleine rol
Hoewel het continent Afrika na Azië het grootste is, spelen Afrikaanse airlines maar een marginale rol als het gaat om passagiersvervoer. Slechts drie procent van alle reizigers vliegt met een Afrikaanse luchtvaartmaatschappij. De komende jaren zal dat aantal flink stijgen, is de verwachting.

Landen
De 23 landen die tekenen, vormen geen meerderheid in Afrika. Het continent bestaat uit 55 landen, waarvan in 1999 44 het eerste akkoord ondertekenden. Slechts 23 daarvan hebben zich nu weer aangesloten. Dat zijn onder anderen Zuid-Afrika, Egypte, Ivoorkust, Kenia, Mozambique, Nigeria en Zimbabwe.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button