fbpx
Naast het nieuwsProfessionalVliegtuigen

Duidelijke afname in orderboek Mitsubishi

De Japanse vliegtuigbouwer Mitsubishi heeft een flinke tegenvaller moeten slikken. De Amerikaanse maatschappij Eastern Air Lines trekt zich terug als klant. Daardoor vervallen twintig orders voor de Mitsubishi Regional Jet.

Mitsubishi laat aan FlightGlobal weten dat de annulering komt doordat Eastern Air Lines is overgenomen door Swift Air, een bedrijf dat zich richt op luxe reizen.

Verkocht
“Ze hebben hun bedrijf verkocht aan Swift en leverden hun AOC in bij de FAA. Dit is een verandering in hoe ze willen werken”, stelt Yugo Fukuhara, vicepresident bij Mitsubishi. In overleg besloten beide partijen de koopovereenkomst voor 20 toestellen te ontbinden.

Orderboek
Door het wegvallen van Eastern Air Lines heeft Mitsubishi nog zes klanten over voor het toestel. In het orderboek staan 213 vliegtuigen. Onder andere All Nippon Airways, Japan Airlines, het Amerikaanse SkyWest Inc behoren tot de klanten. Of SkyWest de toestellen ook afneemt, is nog onzeker.

cao
In de Amerikaanse piloten-cao’s is per maatschappij vastgelegd op welke vliegtuigen de piloten mogen vliegen. Dit leidt er regelmatig toe dat piloten bij cao-onderhandelingen nieuwe vliegtuigen beloofd wordt. De MRJ is volgens Reuters nog niet opgenomen in de afspraken die SkyWest met de piloten gemaakt heeft.

Vertragingen
De ontwikkeling van de MRJ ligt al jaren achter op schema, onder andere door problemen tijdens de testvluchten. Het vliegtuig had al in 2013 geleverd moeten worden aan launch-customer ANA. De eerste levering is nu gepland voor 2020.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button