fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Ophef rond opvolger Belgische F-16 | Achtergrond

De Amerikaanse toestemming voor de verkoop van F-35’s aan België was opmerkelijk en heeft in België voor veel ophef gezorgd. Het door de Amerikanen genoemde bedrag van 5,35 miljard euro is aanzienlijk meer dan de begrote 3,6 miljard euro. Volgens de Belgische minister van Defensie Vandeput was de bekendmaking ‘voorbarig’.

Aankoopbedrag
De sluitingsdatum voor een ‘Best and Final Offer’ van de mogelijke kandidaten (Lockheed Martin F-35 en Eurofighter Typhoon) is 14 februari 2018. Pas dan zal duidelijk worden wat de uiteindelijke prijs zal worden van de order. Volgens Belgische media verwacht defensieminister Vandeput dat het uiteindelijke aankoopbedrag voor de geplande 34 F-35’s lager zou kunnen uitvallen. Door inflatiecorrectie zouden de totale kosten uitkomen op 4,4 miljard euro. Omdat voor “werkingskosten” nog eens 1,2 miljard is vrijgemaakt, zou het begrote bedrag toch toereikend kunnen zijn.

Bezuinigingen
Belgische oppositiepartijen zijn desondanks bevreesd dat de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen miljarden duurder zal uitvallen dan beoogd. Volgens de oppositie heeft de minister twee keuzen: minder toestellen aanschaffen of meer bezuinigen.

Toestemming
Doorgaans wordt de officiële toestemming voor verkoop van Amerikaans defensiematerieel pas bekendgemaakt na ondertekening van het verkoopcontract. Als het een manier zou zijn om de keuze van België te sturen richting de F-35, heeft dit ongelukkig uitgepakt. Inzage in de (relatief hoge) stuksprijs is ook niet gunstig voor Lockheed, omdat deze fors hoger is dan tot nu toe beweerd. De dreigende “Government Shutdown” lijkt dan ook de enige verklaring voor de voorbarige bekendmaking. Het Amerikaanse Defensiebureau DSCA, dat deze toestemmingen regelt, ging tijdens de shutdown op ‘zwart’.

Up breidt haar webshop verder uit!

Naast nieuws- en achtergrondartikelen heeft Up ook een leuk aanbod van allerlei luchtvaartgerelateerde producten. Bekijk alles in de webshop.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button