NieuwsNL nieuwsProfessional

Meer dan duizend nachtvluchten op Rotterdam Airport

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) telde het afgelopen jaar meer dan duizend nachtvluchten. Het ging in totaal om 1.029 vluchten meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Regels
De inspectie heeft gekeken naar het zogenoemde gebruiksjaar, dat liep van 1 november 2016 tot en met 31 oktober 2017. Volgens de ILT zijn de regels voor geluidshinder op Rotterdam Airport niet overschreden in dat afgelopen jaar.

Uitzonderingen
Ook zijn er geen overtredingen geconstateerd bij de meer dan duizend nachtvluchten. Rotterdam Airport, in de volksmond Zestienhoven, kent een nachtregime. In principe wordt er dan niet gevlogen tussen 23:00 uur en 07:00 uur. Maar daar zijn wel uitzonderingen op van toepassing.

Stille
Zo mogen bijvoorbeeld vliegtuigen die kampen met een technische storing of die moeten uitwijken, wel in die uren gebruikmaken van de luchthaven. Grote vliegtuigen die te maken hebben met vertraging, mogen een uurtje later landen. Voor grote, stille vliegtuigen geldt dat nog een uur langer. Ook mogen lege toestellen vanaf 06:00 uur in de ochtend al landen, om vanaf 07:00 uur aan de dienstregeling te beginnen.

Starts
De inspectie controleert vluchten die in de nacht plaatsvinden en voert ‘waar nodig’ onderzoek uit. “Dat laatste geldt in ieder geval voor vertraagde landingen tussen 00:00 en 01:00 uur,” aldus de ILT. Vluchten buiten de nacht worden alleen onderzocht als daar gerichte aanleiding voor is, zoals klachten over geluid. Over het afgelopen jaar heeft de inspectie ook specifiek gekeken naar vertraagde starts in de nacht.

Maatschappijen
Daarvan waren er maar twee; één als gevolg van een medisch noodgeval, dat toestel maakte een tussenlanding op RTHA. Een ander toestel was defect en moest vervangen worden. Omdat de passagiers al meer dan vijf uur hadden moeten wachten, mocht die vlucht alsnog vertrekken. De inspectiedienst geeft geen details over welke maatschappijen het betreft.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close