Ook Air France, de zustermaatschappij van KLM, is naarstig op zoek naar nieuwe piloten. Omdat de markt behoorlijk oververhit is, verleidt Air France aspirant vliegers met een opleiding op afbetaling.
Groei
Dat laat de maatschappij desgevraagd aan Up in the Sky weten. Air France wil dit jaar alleen al driehonderd piloten aannemen, voor Air France en Transavia. Deels om de vliegers die met pensioen gaan te vervangen en voor een deel om de groei van de maatschappij op te vangen.
Financieren
Omdat de markt ‘zeer actief maar ook gespannen is’ kiest Air France ervoor de mogelijkheid om piloot te worden ook open te stellen voor geïnteresseerden die de opleiding niet uit eigen zak kunnen betalen of anderszins te laten financieren. Air France neemt de opleidingskosten in eerste instantie voor haar rekening.
Garant
Wanneer de aspirant-piloot de opleiding heeft afgerond en in dienst is bij Air France, worden de opleidingskosten ingehouden op het loon totdat het is afbetaald. KLM koos afgelopen jaar voor een constructie om garant te staan voor de lening van toekomstige piloten. Bovendien besloot KLM ook weer in de vrije markt vliegers te werven, buiten de eigen vliegschool om.
Scholen
Air France werft ook in de markt. “Sinds 2016 werven we weer piloten, gemiddeld 250 tot driehonderd per jaar. Honderd daarvan moeten uit het eigen opleidingsprogramma komen,” laat de maatschappij weten. Air France werkt daarbij samen met drie scholen. Om de drempel verder te verlagen, krijgen de piloten in spé ook nog een vergoeding tijdens hun studie.
Minimumloon
“Ze krijgen een vergoeding gebaseerd op het minimumloon in Frankrijk. Afhankelijk van hun leeftijd is dat 80 tot 100 procent van dat minimumloon.” In 2009 stopte Air France met het trainingsprogramma voor vliegers, de markt was toen -in het kielzog van de crisis- juist verzadigd. De zustermaatschappij van KLM verwacht drie- tot vierduizend aanmeldingen.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

