fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

F-35 geschikt gemaakt voor vrouwelijke piloten

De US Air Force heeft een aantal F-35’s geschikt gemaakt voor vrouwelijke piloten. Door de schietstoel aan te passen voor vliegers met een gewicht onder de 136 pond (61,5 kg), kunnen meer vrouwelijke USAF-piloten nu ook in de F-35 vliegen. Dit meldt AviationWeek.

Modificaties
Door (indien nodig) de hoofdparachute later te laten openen en extra hoofd- en nekbescherming aan te brengen als de piloot aan de parachute hangt, kunnen lichtere piloten veilig gebruik maken van de schietstoel. Het introduceren van deze modificaties aan de Martin-Baker schietstoelen duurde echter langer dan gepland. De gegevens over de stoel (‘wel of niet aangepast?’) moesten worden geïntegreerd in het ‘fleet management system’. Op dit moment zijn slechts acht toestellen aangepast. De ruim 200 schietstoelen van de resterende F-35’s zullen de komende twee jaar worden gemodificeerd.

Nederland
De nieuw geproduceerde F-35’s (vanaf Lot 10) zullen standaard met de ‘nieuwe’ schietstoel worden uitgerust. De gewichtsgrenzen voor F-35 vliegers liggen dan tussen de 103 en 245 pond (46,7 en 111 kg). Voor de Nederlandse F-35’s zal dit dus ook van toepassing zijn, omdat de eerste F-35’s voor de Koninklijke Luchtmacht in Lot 12 worden geproduceerd. Bij de Koninklijke Luchtmacht zijn er op dit moment voor zover bekend, geen vrouwelijke F-16 vliegers. Wel heeft de KLu vrouwelijke helikopterpiloten in dienst.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button