IndustrieLiefhebberNieuws

Lange afstand A321 voor het eerst de lucht in

De eerste Airbus A321LR (long range) heeft het luchtruim gekozen. Om 11:06 uur vertrok het vliegtuig in Hamburg voor een eerste testvlucht.

A321LR
De Airbus A321LR heeft ruimte voor 240 passagiers doordat de deuren anders geplaatst zijn. Ook heeft het toestel de ruimste romp van Airbus’ narrow body toestellen. Het toestel kan met een maximaal gewicht van 97 ton opstijgen en door een derde brandstoftank wordt actieradius verhoogt naar 4000 nautische mijlen (7408 kilometer).

Tests
Nu de eerste testvlucht volbracht is gaat het vliegtuig de volgende testfase in. De Airbus A321LR begint aan een testprogramma waarbij het toestel 100 uur daadwerkelijk moet vliegen. Voor de oefenvluchten moet er ook over de Atlantische Oceaan gevlogen worden.

Certificering
Als alle testen goed verlopen krijgt de A321LR een type certificering van de European Aviation Safety Agency (EASA) en de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) in het tweede kwartaal van 2018. Als alles volgens plan verloopt zal het vliegtuig in het laatste kwartaal van dit jaar in gebruik worden genomen.

Bestellingen
De Franse vliegtuigbouwer heeft tot nu toe rond de 1900 bestellingen ontvangen voor de A321LR van zo’n 50 verschillende klanten.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button