AirlinesLiefhebberNieuws

Mosterd bij de maaltijd én in de brandstoftank

De eerste vlucht die op biobrandstof met olie uit mosterdzaad werd gevlogen is geland in Australië. Qantas vloog met een Boeing 787-9 Dreamliner van Los Angeles naar Melbourne.

Vlucht
De vlucht van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vertrok op 29 januari vanaf het LAX International Airport in Los Angeles om 7:08 uur lokale tijd en landde 15 uur later op het vliegveld van Melbourne. In totaal legde de Boeing 12.748 kilometer af op brandstof dat gemengd was met olie uit mosterdzaad.

Bio
De 787-9 had ongeveer 24.000 kilo aan gemengde biobrandstof in de brandstoftank. Tijdens de 15 uur durende vlucht werd hiermee 18.000 kilo minder koolstof uitstoot gerealiseerd dan met reguliere kerosine.

Mosterd
De brandstof wordt gemaakt uit een niet eetbaar mosterdzaad genaamd Brassica Carinata. Het Canadese Agrisoma Biosciences heeft deze zaadsoort ontwikkeld. Uit de zaden wordt een hoge kwaliteit olie gewonnen die geschikt is voor biobrandstof voor vliegtuigen en biodiesel voor vliegveld voertuigen.

Boeren
Qantas en Agrisoma gaan samenwerken met Australische boeren die in 2020 de eerste Australische  oogst speciaal voor biobrandstof gaan groeien. De ceo van Qantas, Alison Webster zegt over het project: “Deze historische vlucht en samenwerking markeren de eerste stap in het ontwikkelen van een biobrandstof voorraad in Australië”. Op langere termijn is het doel om 400.000 hectare aan Carinata te groeien wat jaarlijks voor 200 miljoen liter aan biobrandstof oplevert.

Toekomst
Webster ziet een goede toekomst voor de biobrandstof: “we zijn constant op zoek naar manieren om de uitstoot van CO2 te verminderen, maar tot nu toe was er nog geen lokale optie van deze omvang om onze vloot te voorzien van biobrandstof. Met deze samenwerking kunnen boeren nu gaan groeien voor de vraag van de toekomst. De trans-Atlantische vlucht op biobrandstof is een demonstratie van wat er lokaal bereikt kan worden”

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close