fbpx
MilitairNaast het nieuwsProfessionalVliegtuigen

Slowakije kiest nieuwe F-16’s of Gripen

De Slowaakse luchtmacht kiest voor de vervanging van de vloot MiG-29’s tussen de F-16 of de Saab Gripen. Dit meldt persbureau Reuters vrijdag.

Slowakije heeft een contract met Rusland om tot de herfst van 2019 twaalf MiG’s te onderhouden. Dat contract wordt mogelijk verlengd, ook als de regering in juni besluit om nieuwe toestellen te kopen. De levertijd van de nieuwe vliegtuigen kan oplopen tot 24 maanden.

Buurlanden
Omringende landen vliegen al met modernere westerse toestellen. Hongarije en Tsjechië vliegen al met Gripens, Polen vliegt met F-16’s en overweegt er meer te kopen. Met Tsjechië heeft Slowakije een ‘joint sky’- overeenkomst, waarbij beide landen elkaars luchtruim bewaken. Als Slowakije voor de Gripen kiest, kunnen hierdoor ook kosten bespaard worden.

Goede opties
Volgens een Slowaakse analist zijn beide toestellen goede opties. De F-16’s zijn wel duurder dan de Gripen’s en kunnen pas in 2023 geleverd worden.

Moderniseren
Het Slowaakse ministerie wil ongeveer 6,5 miljard euro uitgeven om de krijgsmacht te moderniseren.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button