fbpx

Wegdromen van Lissabon | Video

Ontdek in een weekend tijd de trekpleisters en charmes van Lissabon, met onder meer historische buurtjes, karakteristieke bezienswaardigheden en authentieke gebouwen. Lissabon is de hoofdstad en tevens de belangrijkste stad van Portugal. Sterker nog, kennelijk is Lissabon ook nog eens een van de oudste steden van heel Europa! Net als Rome is Lissabon gebouwd op heuvels, velen twijfelen aan het aantal heuvels, maar kenners zijn ervan overtuigd dat de stad op zeven heuvels is gebouwd.

Lissabon in een notendop
Lissabon telt ruim een half miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Portugal. Lissabon ligt op korte afstand van de Atlantische Oceaan en is daarmee de meest westelijke hoofdstad van Europa. Door de westelijke ligging is het dan ook een uur eerder in Lissabon dan in Amsterdam. Gedurende het jaar zijn de temperaturen relatief zacht in Lissabon, zo zijn de temperaturen gemiddeld 14 graden in de wintermaanden. S ‘zomers zijn de temperaturen doorsnee rond de 25 graden.

Stadcentrum
Lissabon heeft een historisch binnen centrum met een heuvelachtige omgeving. Overal lopen steile stegen heuvelopwaarts, op sommige locaties bevinden zich trammetjes (foto) en liften die naar de hoger gelegen gebieden gaan. Het binnen centrum heeft een aantal pleinen, waarvan Praca Do Comércio de grootste is. Hier kunnen bezoekers heerlijk genieten van het prachtige uitzicht over de Taag in het genot van het terras. Het plein is bovendien verbonden met de Rua Augusta (foto), een van de belangrijkste winkelstraten van Lissabon.

Tram 28
Rua Augusta

 

 

 

 

 

 

 

Carmo Convent

De meest bezochte bezienswaardigheid in Lissabon is uiteraard het kasteel, Castelo de Sao Jorge. Het kasteel ligt op de hoogste heuvel van Lissabon en is hierdoor vanaf elk punt in de stad te spotten. Het fort dateert uit de 12e eeuw en biedt een fraai uitzicht over de baai van Lissabon. Overige veel bezochte plekken is onder anderen, de lift, Elevador de Santa Justa. De befaamde lift is 45 meter hoog en verbindt het lagergelegen centrum met het boven centrum. Pal achter de lift liggen de ruïnes van de Carmo Convent. De iconische kerk wordt gekarakteriseerd door het feit dat de kerk gek genoeg dakloos is. In 1755 werd Lissabon namelijk getroffen door een aardbeving, hierdoor is de kerk grotendeels vernield.

Belém

Belém is een historische wijk in het westen van Lissabon, de wijk is in 30 minuten te bereiken met de tram vanaf het stadscentrum. De meest opvallende parel is decorre de Belém, een bouwwerk uit de 16e eeuw. Vanuit het fort vertrokken vele ontdekkingsreizigers, tegenwoordig kunnen bezoekers het gebouw beklimmen. Eenmaal aan de top worden de bezoekers warm verwelkomd met een zinderend uitzicht over de rivier, de Taag met op de achtergrond de Ponte 25 de Abril. Een bezoek aan Belém is niet compleet zonder langs te gaan bij Pastéis de Belém. Sinds 1837 worden hier beste pasteis van Portugal gebakken. De delicatesse van Portugal bestaat uit bladerdeeg met een eigeel vulling, afsluitend wordt een laagje aan suiker en kaneel toegevoegd. De bakkerij is doorgaans te herkennen door de gigantische rijen voor de deur!

Torre de Belém

Sintra

Cultuurproeven buiten de stad? Dan is Sintra de meest geschikte plek om even bij te komen van de drukte en om even in rust te genieten van de natuur. De historische stad ligt op 40 minuten reizen met de trein vanaf Lissabon, bovendien heeft het binnen centrum van Sintra een welverdiende positie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meest fascinerende aan de kleine stad is de samenhang tussen de bossen, heuvels en kastelen, hierdoor is Sintra de meest populaire dag tour vanuit Lissabon.

Castelo dos Mouros
Pena Palace

 

 

 

 

 

 

Bij aankomst in Sintra valt onmiddellijk Pena Palace (foto) op, het geel met rood versierde paleis staat namelijk op de hoogste heuvel in de omgeving. Op loopafstand van het Pena Palace is het Moors kasteel (foto) te vinden, dit kasteel wordt vaak door toeristen links gelaten, zonde! In het Portugees, Castelo dos Mouros, is gebouwd in de 9e eeuw en diende als fort om de binnenstad van Sintra te beschermen. Om het Pena Palace en de Moors ruïnes te bereiken kunnen bezoekers gebruik maken van een toeristenbus die langs alle hotspots van Sintra rijdt. Uiteraard kunnen avonturiers ook wandelend en klimmend deze trekpleisters bereiken.

Strand

Hoewel Lissabon gelegen is aan zee, ligt het dichtstbijzijnde strand op twintig minuten van het centrum. Costa da Caparica heeft een zand kustlijn van ruim 20 kilometer en is daarmee het langste zandstrand van Europa. Een ander veel bezochte hotspot is het zee stadje, Cascais. Het oud vissersdorp ligt op 30 minuten van Lissabon en heeft prachtige zandstranden. Het idyllisch stadje is bovendien ook ideaal voor watersport liefhebbers, door de hoge golven in de Atlantische oceaan is het een waar paradijs voor surfers en zeilers.

https://www.youtube.com/watch?v=AjtvE1Lt-fM

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button