fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Piloten bezorgen O’Leary grijze haren

Ryanair-topman Michael O’Leary verwacht dat zijn maatschappij de komende tijd nog vluchtvertragingen krijgt tijdens het onderhandelproces met de piloten. Ook verwacht hij slechte PR en hogere salarissen. Hij zei dit tijdens de presentatie van de derde kwartaalcijfers.

Vakbonden
Dit kwartaal verwacht O’Leary verdere vluchtverstoringen “tijdens het afronden van de discussies met de vakbonden.” Hij verwacht dat het bij lokale verstoringen blijft. “We zullen alles doen om verstoringen te voorkomen.”

Uitgevallen
In september had Ryanair te kampen met veel uitgevallen vluchten. Volgens O’Leary gaat het om een “roosterfout”. Er werden 25 vliegtuigen aan de grond gehouden. “Dit was een pijnlijke beslissing. Na dertig jaar van succesvol overleggen met de werknemers rechtstreeks bleek in december dat de meerderheid van de piloten vertegenwoordigd wil worden door een vakbond”, aldus de ceo.

Vakbond
De maatschappij heeft inmiddels met vakbonden gepraat in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Portugal, België en Frankrijk. De gesprekken zijn het meest gevorderd in het VK. Vakbond BALPA is inmiddels erkend door Ryanair. Deze bond vertegenwoordigt een kwart van alle Ryanair-piloten.

Lonen
De prijsvechter verwacht dat komend jaar er tot 20 procent meer geld naar de vliegers gaat. Dit komt niet alleen door de vakbondsonderhandelingen, ook omdat er meer piloten nodig zijn om de extra toestellen te vliegen. “Bepaalde vakbonden die vooral onze concurrenten vertegenwoordigen willen graag ons model van lagen kosten, hoge productiviteit testen”, zegt O’Leary. “We zijn volledig bereid ons model te verdedigen en vluchtverstoringen op te vangen.”

Lagere ticketprijzen
O’Leary zegt nog totaal geen zicht hebben op de periode vanaf 1 april. “We delen de positieve berichten van onze concurrentie niet over hogere ticketprijzen komende zomer. Prijzen zullen onder druk blijven staan.” De maatschappij verwacht dit jaar een miljoen mensen meer te vervoeren dan eerst gedacht. Het zullen er 130 miljoen worden. In het jaar vanaf 1 april worden het er 138 miljoen.

Onderschatten
Ryanair blijft bezorgd over de naderende Brexit. O’Leary: “We hebben helderheid van de Britse regering nodig voordat we midden 2018 de zomer 2019 schema’s publiceren. We vinden dat de Britse overheid de hoeveelheid verstoringen na de Brexit blijft onderschatten.” Ryanair heeft een Britse vliegvergunning aangevraagd en verwacht die voor september 2018 te ontvangen.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button