KLMNieuwsNL nieuwsProfessional

KLM voert cao cabine in; FNV houdt optie acties open

KLM voert de nieuwe cao-afspraken met cabinebond VNC door, ondanks het feit dat de leden van FNV Cabine in meerderheid tegen waren. Die bond houdt de optie open om alsnog actie te voeren.

Spijtig
KLM laat weten het akkoord met de VNC evengoed te ondertekenen. “KLM vindt het spijtig dat dit met FNV Cabine niet lukt”, aldus de maatschappij in een verklaring. “Hiermee blijft de nieuwe cao een afspraak tussen twee partijen. Volgens de wet is deze cao van toepassing op het hele corps.”

Draagvlak
FNV Cabine stelt dat er geen draagvlak is voor de door KLM en VNC gemaakte afspraken. “Daarom houden we de optie open om actie te voeren,” aldus bestuurster Nelen. “Ondanks het gebrek aan draagvlak, kiest KLM ervoor dit toch door te voeren.” De FNV meent dat de afspraken zoals die zijn gemaakt tussen KLM en de VNC leiden tot een verhoging van de werkdruk.

Product
“KLM heeft het over een eenvoudiger product (de dienstverlening aan boord, red.) dat nog niet in de praktijk getest is. Als blijkt dat het in de praktijk anders uitpakt dan voorgesteld, kunnen wij alsnog besluiten om over te gaan tot het voeren van actie.” KLM zegt zich te realiseren dat de FNV-leden die tegen het akkoord hebben gestemd teleurgesteld zijn over het feit dat de cao-afspraken nu toch worden ingevoerd.

Klap
“Het is volgens KLM echter de enige mogelijkheid om een roerige periode achter ons te laten en samen weer verder te kunnen bouwen aan een gezonde toekomst.” De totstandkoming van de nieuwe cao voor het cabinepersoneel had veel voeten in de aarde. Gedurende het proces is er zowel door de VNC als door FNV Cabine actiegevoerd. De FNV heeft het uiteindelijke akkoord voorgelegd aan alle leden. Bij de VNC heeft de ledenraad er een klap op gegeven.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button