De Britste luchtvaartautoriteit (CAA) doet onderzoek naar het stoelbeleid dat verschillende airlines erop nahouden, bij passagiers die in een groep reizen. De CAA doet dit omdat uit een eerdere peiling naar voren kwam dat het beleid op dit gebied verwarrend en niet transparant is.
Groepen
De CAA ondervroeg vierduizend mensen die het afgelopen jaar als onderdeel van een groep (twee of meer, red.) hebben gevlogen. “Het stoelbeleid is duidelijk verwarrend voor consumenten. En hoewel luchtvaartmaatschappijen het recht hebben om extra te rekenen om groepen bij elkaar te plaatsen, moeten zij dit wel op een eerlijke en transparante manier uitvoeren,” aldus Andrew Haines, directeur van de CAA.
Resultaten
Een aantal opmerkelijke uitkomsten heeft geleid tot het besluit verder onderzoek te doen. Wat opviel in de resultaten was dat bijna de helft van de ondervraagden zich niet bewust was van het feit dat ze als groep niet automatisch naast elkaar zaten. Het moment waarop klanten dit te horen kregen verschilde sterk. Ruim de helft werd hier tijdens het boeken van op de hoogte gesteld, maar één op de tien hoorde dit pas na het boeken en nog eens één op de tien kreeg dit helemaal niet te horen.
Stoelbeleid
Het grootste deel van de ondervraagden hoefde geen extra geld te betalen om samen te zitten, wel moest 7 procent bij het inchecken of aan boord van stoel veranderen om naast elkaar te reizen. Zestig procent van de mensen die wel extra moesten betalen zei dat ze dit deden omdat ze bang waren anders apart te moeten zitten. “Dit terwijl uit ons onderzoek bleek dat sommige consumenten extra betaalden om samen te zitten, terwijl dit waarschijnlijk niet nodig was,” aldus Haines.
Negatieve recensie
Het exta betalen om bij elkaar te mogen zitten geeft de consument een slecht gevoel over de desbetreffende maatschappij, aldus de CAA. Bijna de helft van de mensen die moesten bijbetalen om samen te zitten gaf aan dat zij onaangenaam verrast waren toen zij hierachter kwamen.
Verder onderzoek
De CAA gaat, vanuit haar positie als waakhond voor de luchtvaartconsument, meer informatie opvragen bij de luchtvaarmaatschappijen over het stoelbeleid. Hieruit moet blijken of de consumenten wel eerlijk behandeld worden en of het prijsbeleid per luchtvaarmaatschappij wel transparant is. Op dit moment is de kans om gratis samen te zitten bij de ene luchtvaartmaatschappij groter dan bij de ander.