fbpx
Editors choiceLiefhebberNieuwsProfessionalVideo

Lufthansa presenteert nieuwe huisstijl | Video

Lufthansa presenteerde in Frankfurt een ingrijpende vernieuwing van haar huisstijl. De iconische kraanvogel blijft het gezicht van de maatschappij, maar het geel verdwijnt grotendeels in de nieuwe livery Up vloog naar Frankfurt en woonde de presentatie bij.

Groter geheel
“Lufthansa is veranderd. Het bedrijf is moderner en succesvoller dan ooit. Vanaf nu is dat zichtbaar voor het publiek,” aldus CEO Carsten Spohr tijdens de persconferentie in Frankfurt. Daarin presenteerde hij de nieuwe huisstijl van de maatschappij, die gelanceerd werd met de hashtag #ExploreTheNew. Volgens Spohr staat de iconische kraanvogel voor de identiteit en prestaties van Lufthansa. De modernisering is volgens hem onderdeel van een groter geheel. Zo is de dinerservice in de business op niveau gebracht, werd de airline onlangs toegevoegd aan het lijstje van vijfsterrenmaatschappijen en kijkt Lufthansa uit naar de hagelnieuwe 777X die in 2020 toetreed. “Met deze nieuwe huisstijl maken we Lufthansa topfit voor de toekomst. Dat is de laatste 29 jaar niet gebeurd.”

Geel blijft
Eerder deze week lekten de eerste foto’s van de nieuwe livery uit, waarop er discussies losbarstten over het verdwijnen van de gele kleur in het logo. “Het geel blijft. Het is ondenkbaar dat dat verdwijnt”, aldus Spohr. “Het komt terug in de details, bijvoorbeeld op de instapkaarten en in de van kleding van cabinepersoneel.” Om zijn beloftes kracht bij te zetten, trok hij tijdens de presentatie zijn broekspijp iets omhoog – waaronder knalgele sokken te zien waren.

45.000 vogels
“Lufthansa moet meer premium uitstralen,” aldus Alexander Schlaubitz, de marketingmanager van de groep. “Deze modernisering is een kans om dat zichtbaar te maken. We hebben de vogel ook iets fitter gemaakt, net als onze stijl.” Wanneer een 747-8 opstijgt, gaan zo’n 45.000 vogels de lucht in: 4000 staan er afgebeeld op bekers, 2500 op servetten, 300 op trolleys en 2 sieren het staartvlak. Bij de presentatie van het eerste toestel met de moderne livery, een Boeing 747-8, bleek hoe het logo op de staart onder handen is genomen. Zo is de gele cirkel om de vogel verdwenen en zijn de kraanvogel en cirkels eromheen, wit. Dat steekt af tegen de donkere staart van het toestel, het enige vlak dat überhaupt gekleurd is. Want ook de grijze onderkant is in het nieuwe ontwerp spierwit gespoten.

Elegant blauw
“We moderniseren niet alleen ons embleem, we moderniseren ons gehele merk,” aldus Lufthansa’s ontwerper Ronald Wild. “De kraanvogel is lichter van kleur en dynamischer. Het nieuwe blauw is dominant, weliswaar in een elegante tint en met diepte.” Overigens is niet de hele achterzijde donkerblauw: er loopt een witte lijn over de voorkant van het vertikale staartvlak en ook de ruimte rondom de APU is wit.

Van 747-130 tot 747-8
De keus van Lufthansa om naast een A321 ook een 747-8 te voorzien van de nieuwe livery, is geen toeval. In 1965 ontving de maatschappij haar eerste jumbo, de 747-130. Over de romp, ter hoogte van de raamrij, liep een horizontale donkerblauwe streep. Het staartvlak was eveneens blauw en de vogel werd uitgelicht door een gele stip, die deed denken aan een zon.

Een jarenlange metamorfose
Lufthansa beschikt over zo’n 300 toestellen die ze allemaal wil overspuiten in de nieuwe huisstijl. Maar de buitenkant is pas het begin, in de cabine van de 747 zijn zo’n 531 items aanwezig die ook aangepast moeten worden. Van hoofdsteundoekjes tot aan de kledinghangers. De maatschappij kiest ervoor om niet alles direct te vervangen. “Pas als er een kleerhanger kapot gaat, wordt die vervangen door een in de nieuwe stijl,” aldus de ontwerper.

Inmiddels zijn twee toestellen overgespoten, de 747-8 (D-ABYA) en een A321 (D-AISP). In mei dit jaar zijn de A350’s aan de beurt en komende winter staan de eerste A380-toestellen op de planning. Over 7 jaar moeten alle toestellen de nieuwe stijl van Lufthansa uitstralen.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button