Frequente reizigerInflightNaast het nieuws

Jetlag bestrijding op 19 uur lange vluchten

Steeds langere vluchten die je zo de halve wereld over brengen zorgen voor één vervelende extra: de jetlag. Want vermoeidheid, hoofdpijn en algehele malaise zijn natuurlijk niet de ideale reisomstandigheden.

Meetinstrumenten
Qantas Airways start in maart met de eerste non-stop vluchten tussen Australië en Europa. Twintig passagiers op hun eerste vlucht van Perth naar Londen op 24 maart, krijgen meetbandjes om hun polsen en dijen om te zien hoe hun lichaam reageert op de lange vlucht, meldt Bloomberg. Dit om meer te weten te komen over de effecten van een lange vlucht en over bijbehorende jetlag klachten.

Onderzoek
Deze bandjes komen voort uit een uitgebreid onderzoek van Qantas Airways in samenwerking met wetenschappers van het Charles Perkins Centre in Sidney, het belangrijkste academische instituut op het gebied van reiservaringsonderzoek in Australië. Uit dit onderzoek blijkt dat verschillende aanpassingen in het vliegtuig zelf de vlucht aangenamer kunnen maken voor passagiers.

Licht
Aanpassingen die ze tot nu toe hebben getest zijn onder andere het aanpassen van de lichtkleuren in het toestel om zo dag en nacht te simuleren. Ook de temperatuur in het vliegtuig, speciale maaltijden en bewegingsoefeningen zijn getest om te kijken of ze passagiers helpen te slapen of juist wakker te blijven.

Jetlag
Het belangrijkste probleem met een lange vlucht als dat is dat er gerommeld wordt aan je interne klok die alles in je lichaam reguleert, van hersenactiviteit tot cel vernieuwing. Dit zorgt voor de jetlag, tenzij je je lichaam voorbereid op het tijdsverschil. Er is alleen één maar: je kunt je biologische klok maar ongeveer 90 minuten per dag verzetten, onder optimale omstandigheden. Maar met een beetje te lang zonlicht of een verkeerd gekozen eetmoment kun je dit helemaal in de war schoppen en dagen ziek zijn.

Het beste blijft deze veelgehoorde tip “zorg dat je je klok zo snel mogelijk omzet naar de tijdzone waar je naartoe vliegt.” Maar zelfs dan is er helaas geen garantie dat je je goed gaat voelen, er is geen manier om een jetlag volledig te vermijden.

Toename lange vluchten
Hoewel de jetlag dus niet helemaal te voorkomen is, is het wel interessant dat er onderzoek wordt gedaan naar het zo aangenaam mogelijk maken van lange vluchten. Want niet alleen Qantas zet in op grote vluchten. Er is wereldwijd een toename van lange vluchten te zien.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close