fbpx
FinancieelNieuwsVliegtuigen

Boete voor Airbus in zaak Oostenrijkse Eurofighters

Medewerkers van Airbus hebben zich in 2003 niet schuldig gemaakt aan omkoping bij de verkoop van Eurofighters aan Oostenrijk. Dit heeft een Duitse rechtbank geoordeeld. De vliegtuigbouwer moet wel een boete betalen.

Airbus verkocht in 2003 vijftien Eurofighters aan Oostenrijk. In 2012 opende een Duitse openbaar aanklager een onderzoek naar mogelijke corruptie bij die deal. Oostenrijkse ambtenaren zouden tijdens het keuzetraject steekpenningen hebben aangenomen van Airbus-medewerkers.

Ceo
Ten tijden van de deal was Tom Enders, voormalig CEO van Airbus, hoofd van de defensie-poot van het bedrijf. Enders’ werd daarom ook persoonlijk verdacht. Hij zou geweten hebben dat er steekpenningen betaald werden aan Oostenrijkers om zo de deal binnen te halen.

Oplossing
In januari liet Airbus weten met de officier van justitie te overleggen of er een oplossing gevonden kon worden in de zaak.

Terugbetalen
Omkoping kan volgens de Duitse rechtbank niet bewezen worden. Wel krijgt Airbus een administratieve boete van 250 duizend euro en moet een bedrag van 81 miljoen euro terugbetaald worden.

Interne controle
Airbus stelt dat de uitspraak bevestigt dat de interne controle niet op orde was. Voormalige managers hadden volgens het bedrijf moeten zorgen dat er geen betalingen gedaan konden worden.

Frankrijk
Met het Oostenrijkse fraudeonderzoek kan Airbus weer één onderzoek van de lijst strepen. Frankrijk en Groot-Brittannië voeren gezamenlijk nog een fraudeonderzoek naar misstanden bij de verkoop van vliegtuigen in het midden-oosten.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button