fbpx
MilitairNaast het nieuwsVliegtuigen

China neemt nieuwe stealth-jager in gebruik

De Chinese luchtmacht heeft een nieuwe straaljager in gebruik genomen. De J-20 is een stealth jager en is vrijdag toegevoegd aan de inzetbare Chinese strijdkrachten, meldt het ministerie van defensie.

De J-20 werd in het voorjaar van 2017 al overgedragen aan het leger. Daarna werden de piloten opgeleid. Volgens de Chinese analist Song Zongping speelde het vliegtuig een ‘belangrijke rol’ in een militaire oefening in 2017, waarna nog verbeteringen werden aangebracht.

1900 kilometer
Het toestel wordt gevlogen door één piloot en heeft een vliegbereik van ongeveer 1900 kilometer. Wat het toestel aan bewapening heeft, is niet duidelijk. De Chinese luchtmacht liet het vliegtuig slechts twee keer zien aan het publiek. De wapenluiken gingen daarbij niet open.

Stealth
Het toestel is ontwikkeld door de Chengdu Aerospace Corporation en is het eerste Chinese toestel met stealth-eigenschappen. In de regio waren Japan en de Verenigde Staten tot nu toe de enige landen landen met dergelijke vliegtuigen. Volgens China moeten zij vrezen voor hun dominante positie. “Hun monopolie in de regio is gebroken door China’s J-20”, zegt Song.

Schets
Op de website Sketchfab staat een schets van het nieuwe toestel.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button