NieuwsNL nieuwsProfessional

Transavia in hoger beroep om zaak ‘race-piloot’

Transavia gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter dat de maatschappij een piloot die eerder werd veroordeeld voor extreem gevaarlijk rijgedrag, niet mag ontslaan.

Non-actief
Dat laat een woordvoerster van de maatschappij desgevraagd aan Up in the Sky weten. “We zijn het niet eens met de uitspraak en de medewerker blijft op non-actief”, voegt zij daaraan toe.

Gevaar
Volgens de kantonrechter mag Transavia de vlieger in kwestie niet ontslaan. Hij kreeg van de rechter eerder een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar wegens extreem gevaarlijk rijgedrag. Volgens de kantonrechter die zich over de ontslagzaak boog, betekent zijn gedrag op de weg niet dat hij een gevaar is in de lucht.

Alcohol
“Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen, betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen,” aldus de motivering van de rechtbank. “Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam.” De Transavia-vlieger hield in maart 2016 een straatrace met zijn vader. “De vader van de piloot veroorzaakte onder invloed van alcohol een dodelijk ongeval”, aldus de rechtbank. De vlieger is in beroep gegaan tegen de straf die hem eind 2017 daarvoor werd opgelegd.

Werkgever
Transavia betoogde voor de kantonrechter dat de straatrace van de piloot ‘waarbij hij (verkeers-)veiligheidsnormen overtrad’ onverenigbaar is met zijn functie als piloot. Ook zou de piloot zijn werkgever verkeerd hebben voorgelicht over zijn gedrag. “En neemt hij daar geen verantwoordelijkheid voor. Bovendien zijn de commerciële belangen in het geding, omdat de publieke verontwaardiging zich niet alleen op de piloot, maar ook op Transavia als werkgever richt.”

Beleid
De dochtermaatschappij van KLM voerde ook aan dat collega’s van de man niet langer met hem zouden willen vliegen. De kantonrechter stelt daar tegenover dat de overtreding die de piloot begaan heeft, niet genoeg is om vast te stellen dat de piloot zijn functie niet goed zou kunnen uitoefenen. “Of een gevaar in de lucht zou zijn.” Transavia zou ook geen beleid hebben waaruit blijkt dat ernstige verkeersovertredingen gevolgen kunnen hebben voor het uitoefenen van het beroep van piloot.”

Strafzaak
Ook het feit dat het hoger beroep van de vlieger in de strafzaak nog loopt, speelt een rol in de overwegingen van de kantonrechter.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button