NieuwsProfessional

Air France-KLM: liever met dan tegen Alitalia

Air France-KLM ziet Alitalia liever niet uit het SkyTeam en de trans-Atlantsiche joint venture vertrekken. “We hebben ze liever als partner dan als concurrent,” zei Jean-Marc Janaillac, de hoogste baas van Air France-KLM op een persconferentie in Parijs.

Lufthansa
Eerder ontkende de holding waar KLM onder valt, nadrukkelijk Alitalia te willen kopen. Janaillac zei dat nog steeds niet, maar duidelijk werd wel dat een ander -lees Lufthansa- zeker niet aan de haal mag gaan met de Italiaanse carrier. De Amerikaanse partner Delta moet de boel vlot trekken.

Delta
“Air France-KLM was geen kandidaat om Alitalia over te nemen”, zo zei Janaillac. “Maar er zijn biedingen geweest op Alitalia en dat brengt het risico met zich mee dat Alitalia uit het SkyTeam en de joint venture stapt.” Om dat te voorkomen, moet er iets gebeuren. “We kijken samen met Delta hoe we Alitalia in het SkyTeam kunnen houden”, aldus de ceo van Air France-KLM.

Joint venture
In de nieuw te vormen joint venture van Air France-KLM, Delta en Virgin, is volgens Janaillac ook nog steeds nadrukkelijk een positie weggelegd voor de Italianen. “Ze hebben daarin een specifieke taak en rol. Sowieso hebben we Alitalia liever als partner dan als concurrent op de North Atlantic.” Ook voor de situatie binnen Europa zou het voor de Frans-Nederlandse combinatie gunstiger zijn als de Italianen deel blijven uitmaken van SkyTeam.

Alliantie
Janaillac: “Het zou slecht nieuws gaan als ze naar een andere alliantie gaan. Het is belangrijk dat Sky Priority ook in Italië aanwezig is.” Op de vraag of het slecht nieuws zou zijn als Lufthansa, Alitalia zou inlijven was de topman van Air France-KLM ook helder: “De impact daarvan zou negatief zijn.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button