Historische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Nederlandse Hawker Hunters vliegen weer na 2 ½ jaar

De twee Nederlandse Hawker Hunters van de Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF) hebben voor het eerst weer gevlogen, nadat ze 2 ½ jaar aan de grond hebben gestaan. Afgelopen vrijdag maakten éénzits Hunter N-294 en tweezits Hunter N-321 een vlucht vanaf hun thuisbasis Leeuwarden.

Aan de grond
Na de crash van een Britse Hawker Hunter tijdens de vliegshow in Shoreham in augustus 2015, werden alle in Groot-Brittannië geregistreerde Hunters aan de grond gehouden. Omdat beide Hunters van DHHF een Britse registratie hebben, mochten beide Nederlandse Hunters ook niet meer vliegen. In juli 2017 werd het vliegverbod door de Britse Civil Aviation Authority officieel opgeheven. Wel moeten alle Hunters aan strenge onderhouds- en inspectie-eisen voldoen, voordat er een ‘permit to fly’ kan worden afgegeven.

Onderhoud
Frank Crébas, bestuurslid van DHHF, licht toe: “De afgelopen 2 ½ jaar heeft ons team er alles aan gedaan om de vliegtuigen in uitstekende staat te houden en in die zin zijn we ready to go!” De vluchten van afgelopen vrijdag waren bedoeld om de vliegers weer ‘current’ te maken op het type. Binnenkort zullen beide toestellen vertrekken naar Engeland voor groot onderhoud. Crébas: “De vliegers zijn inmiddels uitgechecked om solo te vliegen. De eerste keer dat de kisten weer airborne zullen gaan is voor de ferry naar de U.K. De vliegtuigen krijgen voor die tijd eerst nog een nieuwe radio ingebouwd.”

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button