FinancieelIndustrieNieuwsProfessional

Senator VS wil ruimte voor buitenlandse investeringen

Als het aan een Amerikaanse senatoren ligt, krijgen buitenlandse investeerders meer zeggenschap over Amerikaanse airlines. De senator wil de aandelenlimiet voor buitenlandse investeerders wordt opschroeven naar 49 procent.

Volksvertegenwoordiger Dave Brat, lid van het Huis van Afgevaardigden, diende afgelopen week een wetsvoorstel in om de ‘foreign ownership cap’ vast te stellen op 49 procent. Dat is nu nog 25 procent. In de praktijk betekent dit dat 25 procent van alle aandelen van een luchtvaartmaatschappij in niet-Amerikaanse handen mag zijn.

Opschroeven
Door dit percentage op te schroeven naar 49 procent, wil Brat meer groei mogelijk maken voor airlines. “De restrictie (van 25 procent, red) zorgt voor hoge kosten en beperkt keuzes voor klanten”, stelt de senator.

Gangbaar
Het verhogen van de foreign ownership cap gebeurt in meer landen en is een gangbare praktijk. Rond de Verenigde Staten hebben Mexico en Canada het percentage al op 49 procent gezet en ook de Indiase overheid bekijkt de mogelijkheden.

Luchtvaartmaatschappijen
De maatregel geeft niet alleen investeerders, maar ook individuele luchtvaartmaatschappijen meer mogelijkheden. Een airline die in financiële problemen zit, kan door 49 procent van de aandelen aan een buitenlandse concurrent te verkopen, er weer bovenop komen. De buitenlandse airline krijgt daarbij geen meerderheid in het bedrijf.

Buitenlandse dochters
Het nieuwe voorstel, de ‘Free to Fly Act’, heeft ook regels voor eventuele buitenlandse dochtermaatschappijen van Amerikaanse airlines. Die moeten zich in de Verenigde Staten vestigen en mogen alleen Amerikaanse werknemers hebben.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close